13 Μάρτιος 2019, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2019, 09:01

Brexit: Οι 48 κρίσιμες ώρες στη Βουλή των Κοινοτήτων

  • Brexit: Οι 48 κρίσιμες ώρες στη Βουλή των Κοινοτήτων
    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φεύγει από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Η ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στη χθεσινή ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, εντείνει τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες των επόμενων ημερών, αλλά και αργότερα, για το μέλλον της ίδιας ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Στην ομιλία της στη Βουλή, επανέλαβε ότι το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης –αν και η ίδια έχει αντιταχθεί καθώς δεν θα προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο– και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι το 48ωρο που τρέχει, οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, τη χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα διενεργήσουν ακόμα ένα δημοψήφισμα.

 

Η συμφωνία της μπορεί να κρίθηκε «νεκρή», αλλά ίσως η Τερέζα Μέι δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο.

Στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν η Μέι να φέρει τη συμφωνία της και πάλι πίσω στη Βουλή για μία τρίτη ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι οι «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος, υποστηρικτές του Brexit, θα μπορούσαν να τη στηρίξουν, μόλις αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία ως επιλογή (από την αυριανή ψηφοφορία).

Ετοιμάζονται τροπολογίες

Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες για την κατάθεση τροπολογιών. Το σχέδιο Malthouse επανέρχεται ανανεωμένο (Malthouse compromise plan B) με μία τροπολογία που υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις (μεταξύ των οποίων οι Τζέικομπ Ρις Μογκ και Στίβ Μπέικερ), φιλοευρωπαϊστές Τόρις, και ο Νάιτζελ Ντοτζ του DUP. Το σχέδιο προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Μία δεύτερη τροπολογία – και αυτή σε επανάληψη – προέρχεται από τη βουλευτή των Συντηρητικών Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζακ Ντρόμεϊ, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ίδια ακριβώς είχε υποβληθεί και εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Αναμένονται και άλλες τις επόμενες μέρες, όπως μία από την Ιβέτ Κούπερ του Εργατικού Κόμματος και τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Λέτουιν και Νικ Μπολς.

Βέβαιη θεωρείται και η πρόταση για νέα νομοθεσία που θα προβλέπει ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πια η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης.

Βουλευτές μελετούν και προτάσεις για νέο δημοψήφισμα και παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται μία τροπολογία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, που είχαν δηλώσει ότι πρόκειται να καταθέσουν μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία της αποχώρησης. Μάλιστα είχε τραβήξει την προσοχή του υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τους βουλευτές και συζήτησε την πρότασή τους, διαβλέποντας ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι θα αποτύχει για δεύτερη φορά. Η τροπολογία, εάν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος, και δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, αλλά με τον όρο ότι μετά θα τεθεί σε δημοψήφισμα, μαζί με την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ.

Οποιαδήποτε απόφαση του Κοινοβουλίου για παράταση, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη για να έχει την συμφωνία της ΕΕ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ειρήνη Ρακιτζή.