12 Μάρτιος 2019, 22:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2019, 22:44

Βρετανία-Brexit: Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης

  • Βρετανία-Brexit: Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης
    (φωτ.: EPA / UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT)

Το βρετανικό Κοινοβούλιο, 17 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέρριψε απόψε τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, για δεύτερη φορά, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για τη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η Συμφωνία Αποχώρησης καταψηφίστηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ. Το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας οδηγεί την 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε αχαρτογράφητα νερά. Τις επόμενες ημέρες οι Βρετανοί νομοθέτες καλούνται να αποφασίσουν εάν θα γίνει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή αν θα επιχειρηθεί αναβολή των διαδικασιών για το «διαζύγιο», που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτή την απόφαση που έλαβε απόψε το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Τερέζα Μέι μετά την νέα καταψήφιση των βρετανών βουλευτών της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η Μέι σημείωσε πως οι ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων, μία για την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και η άλλη για μια χρονική παράταση στο Brexit θα προχωρήσουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τόνισε πως αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του άρθρου 50. Για την ψηφοφορία της Τετάρτης, η πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση. Εκπρόσωπος της Μέι τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επιπλέον συνομιλίες με την ΕΕ.

Η Συμφωνία Αποχώρησης της βρετανικής κυβέρνησης και των Βρυξελών είναι «νεκρή» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας. Πρόσθεσε πως «είναι πλέον η στιγμή να διεξαγάγουμε εθνικές εκλογές και ο λαός να μπορεί να επιλέξει την κυβέρνηση που επιθυμεί».

Η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit), δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης. «Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε. «Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.