12 Μάρτιος 2019, 22:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2019, 22:03

Έντονες αντιδράσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

  • Δίκη Τοπαλούδη: Συγκλονιστική κατάθεση του λιμενικού που εξιχνίασε την υπόθεση

Για «διπλό δώρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε Χρυσή Αυγή και κουκουλοφόρους» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, αναφορικά με το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ «πυρά» εξαπέλυσαν για το ίδιο θέμα τόσο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ.

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ», τόνιζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή.

Σε επανεξέταση των προβληματικών διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα και τροποποίηση ή απόσυρσή τους καλεί με ανακοίνωσή της και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο νέο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και στο άρθρο 336 που αφορά την στοιχειοθέτηση του βιασμού.

«Η αναθεώρηση του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα, που προωθείται με το νέο σχέδιο και προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης, για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα.

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΝΔ για το νέο Κώδικα Ποινική Δικονομίας, κάνει λόγο για δημιουργία εντυπώσεων για τα θέματα λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης και επαναλαμβάνει ότι θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των Κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων».