12 Μάρτιος 2019, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2019, 16:48

Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά: Διαλέξεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά: Διαλέξεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων το Τμήμα Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης αφιερώνει τον νέο κύκλο μαθημάτων του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά, με τίτλο «Μνήμη μου σε λένε Πόντο», στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

Διαλέξεις Ιστορίας θα πραγματοποιηθούν στις 12, 19 και 26 Μαρτίου (στις 19:00), στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».

Την αυλαία των διαλέξεων ανοίγει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος θα μιλήσει για το θέμα «Έτον Γενοκτονία; Ρωτώ κυρίες και κύριοι, εσείς τι λέτε;». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 Μνήμη μου σε λένε Πόντο: Γενοκτονία.

Την Τρίτη 19 Μαρτίου εισηγητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ευστάθιος Πελαγίδης, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα «Θεσσαλονίκη: Πέρασμα και καταφύγιο προσφύγων (1912 και εξής)», ενώ την Τρίτη 26 Μαρτίου ο καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης θα μιλήσει για το θέμα «Διπλωματικός και οικονομικός ρόλος των Μ. Δυνάμεων στον Πόντο (τέλη 18ου - αρχές 20ού αιώνα). Οι επιπτώσεις στον ελληνισμό».

Τις εισηγήσεις μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών θα ακολουθεί διάλογος με τη μορφή ερωταπαντήσεων, ενώ στο τέλος όλων των παρουσιάσεων θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.