12 Μάρτιος 2019, 14:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2019, 12:28

Υποχωρητικότητα και κατευνασμός πάνε μαζί και οδηγούν κατευθείαν στην... ήττα

  • Υποχωρητικότητα και κατευνασμός πάνε μαζί και οδηγούν κατευθείαν στην... ήττα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Όταν ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών, επέμεινε στην απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και στην άρση του καθεστώτος των εγγυήσεων για το Κυπριακό, δέχθηκε θετικά σχόλια από πολλούς Έλληνες αναλυτές. Φυσικά δεν έκανε παρά το αυτονόητο και το ελάχιστο απέναντι στην τουρκική θρασύτητα και την πολιτική των τετελεσμένων για 44 χρόνια. Η συνέχεια όμως των πολιτικών του πρωτοβουλιών στο Μακεδονικό ήρθε, σύντομα, να ανατρέψει τις όποιες θετικές εντυπώσεις είχε αποκομίσει, με τη σύναψη της επαίσχυντης και βλαπτικής Συμφωνίας της Πρέσπας. Οι τεράστιες λαϊκές αντιδράσεις για τη Μακεδονία και η δολοφονία του ηρωικού Κωνσταντίνου Κατσίφα τον εμπόδισαν να προχωρήσει και σε άλλο ολίσθημα, με μια επίσης λειψή και επικίνδυνη συμφωνία με την Αλβανία του εθνικιστή Έντι Ράμα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είτε ήταν οριστικά είτε όχι.

Σήμερα, μετά την επεισοδιακή παραίτησή του, και αφού με προχειρότητα και ακαίρως άνοιξε θέμα μερικής μόνο επέκτασης της ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και όχι ταυτόχρονα και στο Αιγαίο, ενισχύοντας έμμεσα την πολιτική του casus belli της Τουρκίας, ήρθε πρόσφατα με δηλώσεις του στους Δελφούς να πρωτοτυπήσει και να εντυπωσιάσει, επικίνδυνα όμως, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως «μοναχοφάη» και την Τουρκία ως «αδικημένη» στην κατανομή θαλάσσιων δικαιωμάτων, κάνοντας μνεία του μεγάλου μήκους των ακτών της Τουρκίας που θα δικαιολογούσε πολύ πιο εκτεταμένες θαλάσσιες Ζώνες της στην Αν. Μεσόγειο, που περιορίζονται όμως σημαντικά από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Πιθανώς να υπονοούσε (και πάντως μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί και έτσι) και τα νησιά του Αιγαίου, ίσως και την Κρήτη και την Κύπρο...!

Ο Ν. Κοτζιάς, λοιπόν, θα πρέπει να προσέξει και να λάβει υπόψη του τα εξής:

1. Η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα αναθεωρητική και επεκτατική δύναμη σε όλη την περίμετρο των συνόρων της (Κύπρος, Ιράκ, Συρία), από το 1973 στο Αιγαίο και προσφάτως με την ιδεοληψία της «Γαλάζιας Πατρίδας» και στην Αν. Μεσόγειο. Μια τέτοια πολιτική παραγκωνίζει προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, επιλέγει στόχους και μεθόδους με αυθαιρεσία που την βασίζει στην απειλή και στη χρήση βίας ή στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων μόνο με την προβολή της ισχύος της, την οποία μεγεθύνει αναίτια ιδίως πρόσφατα και σε μη αναγκαία για την άμυνά της επίπεδα. Μια τέτοια χώρα δεν πρόκειται να μείνει ικανοποιημένη με λύσεις που υπακούν στις δικαιικές ρυθμίσεις, έστω κι αν λόγω επιείκειας-ευθυδικίας τής δοθούν αυξημένα ωφελήματα. Δεν θα μείνει ικανοποιημένη αν δεν πάρει (με την απειλή της βίας ή άλλους έκνομους τρόπους) τη «μερίδα του λέοντος», έστω και σταδιακά, έστω κι αν αυτό παραβιάζει κάθε δικαιική πρόβλεψη.

2. Η Ιστορία το πιστοποιεί, ότι η Τουρκία:

  • Γενοκτόνησε τους χριστιανικούς πληθυσμούς της, αφού επί Οθωμανών καταδυνάστευσε βάρβαρα, επί τέσσερις έως οκτώ αιώνες, τους ταλαίπωρους υποτελείς της, επισφραγίζοντας το διαρκές έγκλημα με την φρικαλέα ανθρωποσφαγή της Σμύρνης.
  • Παραβίασε από την πρώτη στιγμή τη Συμφωνία της Λοζάνης, καταληστεύοντας, εκδιώκοντας και εξοντώνοντας, με μύριους δόλιους τρόπους, τους Ρωμιούς της Πόλης- Ίμβρου-Τενέδου, που τους κατάντησε μια χούφτα γερόντων, σκιά της εύπορης και πολιτιστικά κυρίαρχης κοινότητας των 280.000 του παρελθόντος (1942, 1955, 1964, 1965, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό...).
  • Το 1964-1965 βομβάρδισε την Κύπρο και το 1974 κατέλαβε με τον Αττίλα το 37% του εδάφους της και επί 45 χρόνια συνεχίζει την παράνομη κατοχή, επιδιώκοντας να ελέγξει μελλοντικά και τον ελεύθερο νότο.
  • Από το 1973 παραβιάζει και διεκδικεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και, αρνούμενη δικαστική επίλυση, απαγορεύει από το 1994 την απόλαυση απόλυτα νόμιμων θαλάσσιων δικαιωμάτων στη χώρα μας με την απειλή πολέμου, και από το 1996 διεκδικεί τις βραχονησίδες του Αιγαίου και κατοικημένα νησιά του Αρχιπελάγους μας, μέχρι τα νότια και βόρεια παράλια της Κρήτης!
  • Στηρίζει τους ανθελληνικούς «μεγαλοϊδεατισμούς» Σκοπιανών και Αλβανών και υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα όπου τα συναντήσει..!
  • Διεκδικεί ρόλο περιφερειακής και παγκόσμιας υπερδύναμης με γιγάντιους επιθετικούς εξοπλισμούς και παίζει εκβιαστικά «πόκερ» μετά Δύσης, Ρωσίας και ισλαμικού κόσμου. [...]

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
Διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρ. διπλωμάτης διεθνών οργανισμών στα Βαλκάνια, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

  • Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com.