12 Μάρτιος 2019, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2019, 09:52

Το βίντεο των Τούρκων που επιβεβαιώνει το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

  • Το βίντεο των Τούρκων που επιβεβαιώνει το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο
    Στιγμιότυπο από την πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο του 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι εργασίες στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας φθάνουν στο τέλος τους. Μετά από τρία χρόνια ο ιερός χώρος που λειτουργεί ως μουσείο, θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά επισκέψιμος από το κοινό. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Νουρί Ερσόι είχε ανακοινώσει ότι στις 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, θα ανοίξει ο κήπος της ιεράς μονής ενώ τον Δεκαπενταύγουστο θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αρχικά η ανακοίνωση θεωρήθηκε ότι έγινε για να κατευνάσει τους ντόπιους επιχειρηματίες που διαμαρτύρονται γιατί, κατά δήλωσή τους, έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή από το κλείσιμο του δημοφιλούς μνημείου, πόλου έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Ωστόσο χθες ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα βίντεο-πρόσκληση προς τους τουρίστες σε όλο τον κόσμο, να επισκεφθούν την Παναγία Σουμελά μετά από τρία χρόνια.

«Ο κήπος θα ανοίξει στις 18 Μαΐου και τον Ιούνιο θα παραδοθεί ολόκληρο το μοναστήρι» αναφέρει το βίντεο του τουρκικού οργανισμού, επισημαίνοντας πως το National Geographic έχει χαρακτηρίσει το ταξίδι στην περιοχή ως ένα «ταξίδι ζωής».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία που θα ανοίξει και η μονή τον Ιούνιο.