12 Μάρτιος 2019, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2019, 08:37

Wall Street Journal: Λόγω εκλογών έχουν κολλήσει οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

  • Tagessghau: Κράτος-πρότυπο η Ελλάδα κατά την πανδημία του κορονοϊού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και για αυτό δεν έδωσαν πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα! Γιατί ανησυχούν; «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθυστερούν την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα, σε μια ένδειξη της ανησυχίας των Ευρωπαίων πως η Αθήνα υποχωρεί στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές», γράφει το ρεπορτάζ της εφ. Wall Street Journal (WSJ).

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αντιδρά σε κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του Eurogroup, αναφέρει η εφημερίδα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν έχει ανάγκη τα χρήματα και πως η απόφαση είναι κατά κύριο λόγο συμβολική.

Η βασική διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έγκειται στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ επιεικές προς όσους δεν αποπληρώνουν τις υποθήκες τους, ενθαρρύνοντας σκόπιμες αθετήσεις υποχρεώσεων και τραυματίζοντας περισσότερο το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας» σημειώνεται.

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που πρέπει να διεξάγει εκλογές το αργότερο έως τον Οκτώβριο, δεν θέλει να κάνει πιο εύκολο για τις τράπεζες να μπορούν να κάνουν κατασχέσεις σπιτιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές αυτές, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπέρ των τραπεζών και πως δεν προστατεύει αρκετά τους ιδιοκτήτες κατά των κατασχέσεων», αναφέρει η WSJ. «Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, επίσης έπιασε εξ' απίνης τους ευρωπαίους. Κάποιοι θεωρούν πως είναι επικίνδυνη για την αγορά εργασίς και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία πάντως, υποστηρίζει ότι η αύξηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια» προστίθεται στο ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας.