12 Μάρτιος 2019, 01:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2019, 02:37

Αιθιοπία-δυστύχημα: Ποιες χώρες και εταιρείες έχουν ακινητοποιήσει τα Boeing 737 Max 8

  • Αιθιοπία: Σαφείς ομοιότητες με το αεροπλάνο της Lion Air δείχνουν τα μαύρα κουτιά
    (Φωτ.: EPA / STR)

Η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Ιλέιν Τσάο συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας για την εξέταση τόσο της συντριβής του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines, όσο και της συντριβής του αεροσκάφους της Lion Air τον Οκτώβριο και για την αναζήτηση της ενδεδειγμένης πορείας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το κοινό ότι αντιμετωπίζουμε αυτά τα περιστατικά, αυτά τα δυστυχήματα, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα», είπε η ίδια.

Η συντριβή του Boeing 737 Max 8 της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, τέσσερις μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα στο ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στη Ινδονησία, οδήγησε πολλές χώρες και εταιρείες στο να καθηλώσουν στο έδαφος τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους μεσαίων αποστάσεων.

Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές Αρχές και τη Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων. Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.

Σε προσωρινή απαγόρευση των πτήσεων προχώρησε και η Ινδονησία, στα αεροσκάφη που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda. Την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Νότιας Κορέας, αλλά και η Μογγολία (Mongolian Airlines), η Αιθιοπία (Ethiopian Airlines), η Νότια Αφρική (Comair) και τα Νησιά Κέιμαν (Cayman Airways).

Οι περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα Boeing 737 MAX 8 και συγκεκριμένα οι εξής εταιρείες:

Norwegian (Νορβηγία), Air Italy (Ιταλία), Icelandair (Ισλανδία), Southwest και American Airlines (ΗΠΑ), S7 Airlines (Ρωσία), Turkish Airlines (Τουρκία), Air Canada, Westjet (Καναδάς), Aeromexico (Μεξικό), Aerolinas Argentinas (Αργεντινή), GOL Airlines (Βραζιλία), SilkAir (Σιγκαπούρη), Spicejet (Ινδία), Jet Airways (Ινδία), flydubai (Ντουμπάι), LOT (Πολωνία), TUIfly (Βέλγιο).

Πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από την αμερικανική FAA
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για το Boeing 737 MAX 8 προς τη διεθνή κοινότητα (Continued Airworthiness Notification to the International Community, CANIC).

Στην ανακοίνωσή της, η αμερικανική ρυθμιστική Αρχή αναφέρει ότι προβλέπει πως υποχρεωτικές σχεδιαστικές αλλαγές στο 737 MAX θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Επίσης, σημειώνει ότι συνεχίζεται η έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines και ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα ή να ληφθούν μέτρα».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.