12 Μάρτιος 2019, 00:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2019, 00:39

Κ. Βαρώτσος: Ο «Δρομέας» παραμένει στην Αθήνα, δεν θα μεταφερθεί στα Σκόπια

  • Κ. Βαρώτσος: Ο «Δρομέας» παραμένει στην Αθήνα, δεν θα μεταφερθεί στα Σκόπια
    Το άγαλμα του δρομέα στην Αθήνα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αίσθηση προκάλεσε η φήμη περί ανταλλαγής αγαλμάτων με τα Σκόπια, στο πλαίσιο της οποίας λέγεται ότι είχε προταθεί να μεταφερθεί εκεί ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου και στη θέση του να τοποθετηθεί άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

Το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, ενώ η πρώτη του θέση ήταν στην Πλατεία Ομονοίας.

Την πρόταση για την ανταλλαγή φέρεται να έκανε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία τη διέψευσε με δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. Άλλωστε, το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Βαρώτσος δήλωσε ότι σε συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή, η υπουργός Πολιτισμού «έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του ‘Δρομέα’ στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο ‘Δρομέας’ δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων, εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».

Παρόλα αυτά, η Μυρσίνη Ζορμπά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για τον θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».