11 Μάρτιος 2019, 15:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2019, 15:36

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στον Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μ. Κομνηνός»

  • Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στον Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μ. Κομνηνός»
    Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης στα γραφεία του συλλόγου

Ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», που διακρίνεται για την εξωστρέφειά του και πρόθυμα συμμετέχει σε δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά, υποδέχθηκε, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, μαθητές των δύο τμημάτων Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης (περίπου σαράντα μαθητές συνοδεία των εκπαιδευτικών Ειρήνης Χατζηλάρη και Παναγιώτη Κακαδιάρη).

Κατά τη δίωρη επίσκεψή τους, η οποία έγινε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία αρχικά να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με την προβολή του οποίου τονίστηκε η αδιάλειπτη ελληνική παρουσία στα παράλια του Εύξεινου Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με την ιστορικό και μέλος του συλλόγου Αναστασία Δανιηλίδου, η οποία είχε αναλάβει και την οργάνωση της επίσκεψης. Έχοντας προετοιμάσει κατάλληλες ερωτήσεις και κρατώντας σημειωματάρια και μολύβια, οι μικροί... ερευνητές υπέβαλαν δεκάδες ερωτήματα που αναφέρονταν στη γεωγραφία, την ιστορία, τη διάλεκτο, την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα ήθη και έθιμα

Κατόπιν, ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας που είχε στηθεί στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, η οποία περιελάμβανε φωτογραφικό υλικό από τον ιστορικό Πόντο, αναφορικά με τα σχολεία, τα μοναστήρια, την ενδυμασία και τον καθημερινό τρόπο ζωής, αλλά και ζωντανές μαρτυρίες επιζώντων από τη Γενοκτονία, τον βίαιο ξεριζωμό και την εγκατάσταση στις νέες πατρίδες. Λίγο πριν αποχωρήσουν, μαθητές και δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα παραδοσιακά «ωτία» που ετοίμασε η Χρύσα Κουρουτζίδου.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μ. Κομνηνός».