11 Μάρτιος 2019, 14:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2019, 22:07

Πατέρας Γιώργου Καπουτζίδη: Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι τα παιδιά τους για το μέτωπο το 1940 (βίντεο)

  • Πατέρας Γιώργου Καπουτζίδη: Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι τα παιδιά τους για το μέτωπο το 1940 (βίντεο)

Ο 88χρονος Δημήτρης Καπουτζίδης, πατέρας του γνωστού ηθοποιού Γιώργου Καπουτζίδη, περιέγραψε με συγκίνηση τις ηρωικές ώρες που έζησαν οι Έλληνες φεύγοντας από τις εστίες τους για το αλβανικό μέτωπο το 1940. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, με θέμα «Μνήμες 731 από τον Ισαάκ Λαυρεντίδη», σε ημερίδα που οργάνωσε ο ΣΕΑΝ Σερρών την περασμένη Τετάρτη (6/3) ο έφεδρος ταγματάρχης Καταδρομών αναφέρθηκε και στον τρόπο που αποχαιρέτησαν οι Πόντιοι τα παιδιά τους.

«Όταν έγινε επιστράτευση, οι στρατιώτες ξεκίνησαν να πάνε στο μέτωπο χαρούμενοι σαν να πήγαιναν σε γάμο», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καπουτζίδης και στη συνέχεια αποκάλυψε ένα ποίημα (στην ποντιακή διάλεκτο) του Δημητρίου Παρασκευόπουλου, που ήταν δάσκαλος στην Άψαλο Αλμωπίας, το οποίο έλεγαν οι Πόντιοι στα παιδιά τους πριν εκείνα φύγουν για να υπερασπιστούν την πατρίδα κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940-41. Ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί τον 88χρονο πατέρα του γνωστού ηθοποιού να απαγγέλλει το ποίημα:


(Πηγή: epiloges.tv)

Η ημερίδα, που οργάνωσε ο ΣΕΑΝ Σερρών, είχε σκοπό να αναδείξει και προβάλλει το ιστορικό γεγονός της συμμετοχής του 19ου Συντάγματος Πεζικού των Σερρών στις ηρωικές μάχες του υψώματος 731. Στην κατάμεστη αίθουσα του παλαιού Ορφέα που παραχώρησε η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε η εκδήλωση, οι εισηγητές παρουσίασαν με λεπτομέρειες τον αγώνα των Σερραίων μαχητών. Παρόντες ήταν και πολλοί συγγενείς των μαχητών, ενώ αναδείχθηκε η συμβολή στον αγώνα των Σερραίων εφέδρων αξιωματικών που είχαν αναλάβει το τιτάνιο έργο της άμυνας και το έφεραν σε πέρας, καθώς ο εχθρός δεν πέρασε ποτέ και το 731 αναδείχθηκε ως «νέες Θερμοπύλες» του ελληνισμού. Ένας εξ αυτών ήταν ο Ισαάκ Λαυρεντίδης, ο αξιωματικός που είπε την εμβληματική φράση «Ένα βήμα πίσω, ο θάνατος της Ελλάδας».

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες: Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών / epiloges.tv.