11 Μάρτιος 2019, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2019, 11:17

Eurogroup: Προς αναβολή η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα

  • Πρώτη κατοικία: Χωρίς απόφαση το EuroWorking Group
    (Φωτ.: Council of the European Union / Facebook)

Η ατζέντα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την Ελλάδα είναι η απόφαση που θα λάβουν οι υπουργοί της Ευρωομάδας σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η συνεδρίαση δεν θα έχει καλά νέα για τη χώρα, αφού δεν αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την τελευταία χορήγηση της οικονομικής βοήθειας και η εκταμίευση της δόσης (αφορά κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, καθώς και ποσό της κατάργησης προσαύξησης επιτοκίων του δανείου) μεταφέρεται για την επόμενη συνεδρίαση, τον Απρίλιο.

Τα ξένα ΜΜΕ, επικαλούμενα δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις κι έτσι σενάριο της «καθαρής» έγκρισης της δόσης συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες. Η Κομισιόν θα ενημερώσει το Eurogroup για τα αποτελέσματα της δεύτερης αποστολής ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, ενώ οι θεσμοί έχουν ήδη προγραμματίσει την επόμενη κάθοδο στην Αθήνα (1η Απριλίου).

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ελληνική οικονομία είναι το τρίτο θέμα της ατζέντας. Το βάρος αναμένεται να πέσει στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και σ τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων.