10 Μάρτιος 2019, 21:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2019, 19:14

Τραγωδία στην Αιθιοπία: Ο Έλληνας που σώθηκε επειδή έχασε το μοιραίο αεροπλάνο

  • Αιθιοπία: Έως και έξι μήνες οι έλεγχοι DNA στα θύματα του μοιραίου αεροπλάνου
    (Φωτ.: EPA / STR)

Η… ατυχία του να χάσει την πτήση για δύο λεπτά ήταν εκείνη που του έσωσε τη ζωή. Ο Αντώνης Μαυρόπουλος επρόκειτο να ταξιδέψει με το Boeing 737 των Ethiopian Airlines που συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από την Αντίς Αμπέμπα, όμως μια μικρή καθυστέρηση τον ανάγκασε να φτάσει στο αεροδρόμιο δύο λεπτά αφότου είχε κλείσει η πύλη επιβίβασης.

«Έφτασα δύο λεπτά αφότου είχε κλείσει. Τους έβλεπα να μπαίνουν μέσα, είχα και νεύρα που δεν με άφηναν να μπω», είπε.

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Στερεών Αποβλήτων, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου περιέγραψε τους δύο λόγους που τον εμπόδισαν να φτάσει στο αεροδρόμιο εγκαίρως για την πτήση, γεγονός που τελικά του έσωσε τη ζωή.

«Πρώτον, τη βαλίτσα μου την είχα μαζί μου, επομένως δεν ήταν αναγκασμένοι να με περιμένουν», είπε. «Δεύτερον, ενώ το προηγούμενο αεροπλάνο έφτασε στην ώρα του, ο υπεύθυνος που θα με παραλάμβανε για να με πάει στην πτήση που θα έφευγε, άργησε να εμφανιστεί πέντε λεπτά, με αποτέλεσμα εγώ να φύγω και να μην με βρει. Αν είχα δώσει τη βαλίτσα μου ή αν με έβρισκε ο υπεύθυνος, εγώ θα έμπαινα στην πτήση. Έφτασα στην πόρτα δύο λεπτά αφότου είχε κλείσει. Τους έβλεπα να μπαίνουν μέσα, είχα και νεύρα που δεν με άφηναν να μπω».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μάλιστα, όπως είπε ο Αντώνης Μαυρόπουλος στη συνέχεια του έβγαλαν εισιτήριο για να φύγει μετά από τρεις ώρες, αλλά στην επιβίβαση του είπαν ότι δεν μπορούσαν να τον αφήσουν να φύγει, επειδή ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που δεν επιβιβάστηκε στην προηγούμενη πτήση -για την οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν γνωστό τι είχε συμβεί!

«Με κράτησαν ως πιθανό ύποπτο, αλλά επειδή είχα τη βαλίτσα μου μαζί δεν υπήρχε κάποια λογική σύνδεση και μετά από μια ψευτο-ανάκριση με άφησαν», είπε. «Είναι μια από τις στιγμές στη ζωή που αλλάζει η οπτική για την ζωή… Συνειδητοποιείς ότι η ζωή μας κρέμεται από αδιόρατα νηματάκια, που τα καταλαβαίνεις όταν σπάσουν», συμπλήρωσε σοκαρισμένος.

Τουλάχιστον δέκα εργαζόμενοι του ΟΗΕ στην πτήση
Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι που συνδέονται με τον ΟΗΕ έχασαν την ζωή τους στην συντριβή του Boeing της Ethiopian Airlines, που εκτελούσε την πτήση Αντίς Αμπέμπα-Ναϊρόμπι. «Πιθανόν τουλάχιστον 10-12 θύματα συνδέονται με τον ΟΗΕ», δήλωσε πηγή των Ηνωμένων Εθνών, διευκρινίζοντας ότι ίσως μεταξύ των νεκρών υπάρχουν free-lance διερμηνείς που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί στο διάστημα 11-15 Μαρτίου στο Ναϊρόμπι.

Η καταμέτρηση των μελών του προσωπικού του ΟΗΕ που επέβαιναν στο αεροσκάφος έχει περιπλακεί, επειδή δεν δηλώνουν όλοι στον ΟΗΕ το ταξίδι τους, ενώ ορισμένοι δεν χρησιμοποιούν το διαβατήριο του ΟΗΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις απώλειες στο αεροπορικό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή 157 ανθρώπων.

Τα Ηνωμένα Εθνη συνεργάζονται στενά με τις αιθιοπικές αρχές «για την ταυτοποίηση των μελών του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που έχασαν την ζωή τους στην τραγωδία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που επίσης δεν αναφέρεται σε ακριβή αριθμό θυμάτων.

  • Με πληροφορίες από alphatv.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ.