10 Μάρτιος 2019, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2019, 08:57

Ερντογάν: Είναι ξεκάθαρο γιατί η Τουρκία αγοράζει S-400 και πώς θα τους χρησιμοποιήσει

  • Επανάληψη δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε ξανά ο Ερντογάν 2
    Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στο Ντιγιάρμπακιρ (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Έπειτα και από την τελευταία προειδοποίηση του Πενταγώνου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες Σάββατο στο ζήτημα της αγοράς των S-400, που έχει προκαλέσει διένεξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων δεν έχει σε «τίποτα να κάνει» με την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο, κλιμακώνοντας την αμερικανική στάση έναντι της απόφασης της Άγκυρας να προχωρήσει με την αγορά των S-400, προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες».

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» διεμήνυσε. Η παράδοση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων – που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι – είναι ένα από τα κύρια ζητήματα διαμάχης των νατοϊκών συμμάχων. Η Άγκυρα είναι επίσης προγραμματισμένο να αγοράσει 100 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε χθες ότι η χώρα του δεν θα ακυρώσει την αγορά. «Ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει σε τίποτε να κάνει με το ΝΑΤΟ, ούτε με το πρόγραμμα των F-35, ούτε με την ασφάλεια των ΗΠΑ», τόνισε σε ομιλία που παραχώρησε στο Ντιγιάρμπακιρ, πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία. Το «θέμα δεν αφορά τους S-400», αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία «λαμβάνει δράση με την δική της βούληση σε σχέση με τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικά στη Συρία», επέμεινε. «Είναι ξεκάθαρο γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς θα το χρησιμοποιήσει», συμπλήρωσε.