9 Μάρτιος 2019, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2019, 14:55

Αίγυπτος: Θερμή υποδοχή από την ελληνική παροικία στον Ευάγγελο Αποστολάκη

  • Αίγυπτος: Θερμή υποδοχή από την ελληνική παροικία στον Ευάγγελο Αποστολάκη
    Ο Ευ. Αποστολάκης με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αιγύπτου, τους Αιγυπτιώτες μαθητές των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας να υψώνουν την ελληνική σημαία και το ιστορικό σώμα των Ελλήνων Προσκόπων της πόλης να δίνει το δυναμικό παρών, η πρεσβυγενής Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας υποδέχτηκε χθες το μεσημέρι τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

Εκεί βρίσκονταν εκπρόσωποι όλων των παροικιακών σωματείων, αλλά και πλήθος απλού κόσμου.

«Να ξέρετε ότι ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας βρίσκεται πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε στο θερμό καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Εδμόνδος Κασιμάτης.

«Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η τύχη που υπάρχει αυτή η ομογένεια των Ελλήνων και των Κυπρίων στην Αίγυπτο, διότι έτσι έχουμε μια πολύ καλή και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των κοινωνιών των δύο κρατών, ειδικά τώρα που τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο κρατών έχει γίνει εξαιρετική», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Λίγο αργότερα και μετά την επίσκεψη του Ευ. Αποστολάκη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε θερμά δεκτός από τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, εκεί όπου ο πρόεδρος Εδμ. Κασιμάτης τόνισε ότι «μέσα από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας και όλα τα παροικιακά σωματεία μας, κρατάμε τις δυνάμεις μας, τη θρησκεία μας, την ελληνικότητά μας, τα έθιμά μας, τα σχολεία μας, την αγάπη μας για την πατρίδα Ελλάδα και ζούμε αρμονικά δίπλα στον φιλόξενο αιγυπτιακό λαό και την ικανή ηγεσία του. Καθώς, η Ελλάδα και η Αίγυπτος βρίσκονται τόσο κοντά, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία των δύο λαών».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης εξύμνησε το έργο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου Θεοδώρου, αλλά και της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ευχόμενος όπως ο ιστορικός αυτός παροικιακός οργανισμός να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του, λειτουργώντας ως πρέσβης των δύο χωρών της Ελλάδας στην Αίγυπτο και της Αιγύπτου στην Ελλάδα, και σύνδεσμος των δύο πολιτισμών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, καθώς οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήρθαν στην Αλεξάνδρεια κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που συνέδεσε ακόμη περισσότερο την ομογένεια της πόλης με την Ελλάδα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.