9 Μάρτιος 2019, 12:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2019, 12:07

Ευρωεκλογές: Τα ακροδεξιά κόμματα ίσως αυξήσουν τις έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Ευρωεκλογές 2019: Τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωσή τους

Ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild.

Η δημοσκόπηση έγινε σε έξι χώρες με δείγμα τουλάχιστον 9.500 ανθρώπων, από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι απώλειες παραδοσιακών κομμάτων σημαίνει ότι δεν θα κατορθώσουν να σχηματίσουν έναν «μεγάλο συνασπισμό» στο Κοινοβούλιο, όπως αυτός που κυβερνά στη Γερμανία, ενώ ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται να προπορεύονται στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Πολωνία, τρεις από τις έξι χώρες στις οποίες διεξήχθη η δημοσκόπηση.

Επίσης, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία συμμετέχει το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) και το ακροδεξιό (FN) της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο), προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες από τις 37 που κατέχουν σήμερα.

Συντηρητικοί ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που κλίνουν προς την Αριστερά προετοιμάζονται για μεγάλη ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου και έχουν εκφράσει την ανησυχία για την πρόθεση του Στιβ Μπάνον, πρώην ακροδεξιού συμβούλου στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του να στηρίξει τους λαϊκιστές.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ επιβεβαίωσε τον βαθύ σκεπτικισμό για τα καθιερωμένα παραδοσιακά κόμματα και κατέδειξε ότι η μετατόπιση προς τα δεξιά που καταγράφεται στην Ευρώπη τα πρόσφατα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόβλεψη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέρος του οποίου είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είναι ότι θα χάσει 43 έδρες, υποχωρώντας στις 174, ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχωρεί στις 141 έδρες, χάνοντας 45. Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κερδίζει 33 έδρες, φτάνοντας τις 101, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χάνουν οκτώ έδρες, υποχωρώντας στις 44.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ.