8 Μάρτιος 2019, 22:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2019, 21:49

Ελληνίδα αρχαιολόγος ανακαλύπτει νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

  • Ελληνίδα αρχαιολόγος ανακαλύπτει νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου
    Η Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου-Παπακώστα μπροστά στο ελληνιστικό άγαλμα που ανακάλυψε στην Αλεξάνδρεια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Η Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου-Παπακώστα έκανε έρευνες στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, για σχεδόν 14 χρόνια, προσπαθώντας να βρει ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας, και εκεί που ήταν έτοιμη να τα παρατήσει, οι προσευχές της εισακούστηκαν. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο National Geographic, η Ελληνίδα αρχαιολόγος εξηγεί πώς ένα κομμάτι του εδάφους μετατοπίστηκε στο λάκκο όπου γίνονταν ανασκαφές και οι βοηθοί της την κάλεσαν να δει ένα κομμάτι λευκού μαρμάρου που βγήκε μέσα από από τη λάσπη.

«Προσευχόμουν», λέει χαρακτηριστικά. «Ήλπιζα ότι δεν ήταν μόνο ένα κομμάτι μάρμαρο». Το τεχνούργημα αποδείχτηκε ότι ήταν ένα άγαλμα των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που φέρει χαρακτηριστικά στοιχεία της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν ένα ισχυρό κίνητρο που ενθάρρυνε την Ελληνίδα αρχαιολόγο να συνεχίσει να σκάβει. Επτά χρόνια αργότερα, η Κ. Παπακώστα, η οποία διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Αλεξανδρινού Πολιτισμού, έχει σκάψει 35 πόδια κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια και έχει ανακαλύψει την βασιλική συνοικία της αρχαίας πόλης. «Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τα αρχικά θεμέλια της Αλεξάνδρειας», λέει ο Φρέντρικ Χίπερτ, αρχαιολόγος του National Geographic Society. «Ανατρίχιασα παρατηρώντας τα ευρήματα», συμπληρώνει.

Η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να χαρίσει ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία της Αρχαιολογίας, υπογραμμίζει το άρθρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον «χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Όπως σημειώνει το National Geographic, η ελπίδα μιας ιστορικής ανακάλυψης κρατά την Κ. Παπακώστα σε συνεχή εγρήγορση κατά το ανασκαφικό της έργο, καθοδηγούμενη από αρχαίες καταγραφές και έναν χάρτη της Αλεξάνδρειας του 19ου αιώνα. Συνεχίζοντας τις ανασκαφές, η Ελληνίδα αρχαιολόγος αποκαλύπτει όλο και περισσότερο την αρχαία βασιλική συνοικία της πόλης –συμπεριλαμβανομένου ενός ρωμαϊκού δρόμου και των ερειπίων ενός τεράστιου δημόσιου κτηρίου που θα μπορούσε να «οδηγήσει» τους επιστήμονες στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου.

Αλλά κάθε ανακάλυψη κερδίζεται με πολύ μεγάλες δυσκολίες. «Είμαι ευτυχής που δεν τα παράτησα όταν αντίκρισα μια υδάτινη δεξαμενή», λέει η Κ. Παπακώστα, η οποία έπρεπε να κατασκευάσει ένα περίτεχνο σύστημα αντλιών και εύκαμπτων σωλήνων ώστε να κρατήσει την περιοχή στεγνή και να συνεχίσει τις ανασκαφές. «Ήμουν επίμονος και έτσι συνέχισα. Και συνεχίζω το έργο μου», σημειώνει. Με την πάροδο των χρόνων, η Ελληνίδα αρχαιολόγος αποκτά όλο και μεγαλύτερη πίστη ότι πλησιάζει στον χαμένο τάφο του Μ. Αλεξάνδρου. «Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να τον βρεις», παραδέχεται. «Αλλά σίγουρα είμαι στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, στη βασιλική συνοικία, και όλες αυτές οι πιθανότητες είναι υπέρ μου», τονίζει.