8 Μάρτιος 2019, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2019, 14:45

Ξεκινούν οι τουρκικές και ρωσικές περιπολίες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

  • Νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στη Συρία – Με αντίποινα προειδοποιεί ο Ερντογάν
    Τουρκικές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας (φωτ.: αρχείο EPA / Sedat Suna)

Στην τελευταία περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη Συρία, την επαρχία Ιντλίμπ, ξεκινούν σήμερα οι τουρκικές και ρωσικές περιπολίες, όπως δήλωσε στο Anadolu ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Ζώνη αρμοδιότητας της Ρωσίας είναι η συνοριακή περιοχή εξωτερικά της Ιντλίμπ, ενώ η Τουρκία θα έχει υπό τον έλεγχό της την αποστρατικοποιημένη ζώνη που έχει δημιουργηθεί.

Ακάρ: Υπήρχαν περιορισμοί για τη χρησιμοποίηση [σ.σ. από την Τουρκία] του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ και της Αφρίν, αλλά αίρονται από σήμερα.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι σήμερα το πρωί είδε αυτοκινητοπομπή δέκα τουρκικών τεθωρακισμένων στην αποστρατικοποιημένη ζώνη δυτικά του Χαλεπίου. Αυτή η ουδέτερη ζώνη συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν. Έχει έκταση 15-20 χλμ. και χωρίζει την επαρχία Ιντλίμπ από τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες στις γειτονικές κυβερνητικές περιοχές. Οι τζιχαντιστές που θα πρέπει να αποσυρθούν ανήκουν στη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), την οργάνωση που σχηματίστηκε από το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Στην ουδέτερη ζώνη κατοικούν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από πρώην προπύργια των ανταρτών σε όλη τη Συρία. Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 100 ενήλικες άμαχοι και 60 παιδιά σκοτώθηκαν από επιδρομές δυνάμεων του καθεστώτος.