9 Μάρτιος 2019, 10:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2019, 09:38

Κούλουμα στην Ελλάδα με άρωμα ποντιακό!

  • Κούλουμα στην Ελλάδα με άρωμα ποντιακό!
    (Φωτ.: diditho.com)

Οι ξέφρενοι εορτασμοί του Τριωδίου ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα – μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς συμβολίζει την πνευματική και σωματική «κάθαρση» πριν από την κατάνυξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Την ημέρα αυτή το έθιμο επιτάσσει ξέφρενη γιορτή στην εξοχή και τον καθαρό αέρα με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορό, σαρακοστιανά εδέσματα σε αφθονία και χιλιάδες χαρταετούς να στολίζουν τον ουρανό.

Στα γλέντια της Καθαράς Δευτέρας σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας θα πρωταγωνιστήσουν οι ποντιακοί χοροί, η λύρα και το νταούλι.

Έτσι λοιπόν για την Αθήνα, στο Άλσος Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω, στο τρικούβερτο γλέντι που θα στηθεί θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Ποντίων «Ο Καύκασος» παρουσιάζοντας χορούς της αλησμόνητης πατρίδας. Επίσης, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» θα εμφανιστεί στις αποκριάτικες εκδηλώσεις με σκοπό να κάνει όλους τους συμμετέχοντες να χορέψουν ποντιακά.

Και στην Πάτρα όμως, και συγκεκριμένα στην πλαζ της Αγυιάς, ο κόσμος θα γιορτάσει τα κούλουμα με ακούσματα του Πόντου, αφού για το γλέντι έχει προσκληθεί ο Λύσανδρος Παναγόπουλος, ο οποίος θα παίξει με τη λύρα του αγαπημένα τραγούδια των Ποντίων.

Στην Καλαμίτσα χτυπά η καρδιά των εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας για την Καθαρά Δευτέρα. Το χορευτικό τμήμα της Λέσχης Ποντίων Καβάλας με ζωντανή μουσική θα συνεπάρει τους θεατές με τους χορούς του, ενώ στο Μακροχώρι Ημαθίας ο τοπικός ποντιακός σύλλογος διοργανώνει κούλουμα στο χώρο πτήσης της Αερολέσχης.

Τέλος, για τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» διοργανώνει παραδοσιακά κούλουμα, με νηστίσιμα εδέσματα και παραδοσιακή μουσική, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας