8 Μάρτιος 2019, 11:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2019, 11:48

Μαριάνθη Φραγκοπούλου: Μία γυναίκα από την Ελλάδα στο πλευρό της NASA

  • Μαριάνθη Φραγκοπούλου: Μία γυναίκα από την Ελλάδα στο πλευρό της NASA
    (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έπειτα από πολυετή ερευνητική δραστηριότητα, η δρ Μαριάνθη Φραγκοπούλου ίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία Herado αντικείμενο της οποίας είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος για τη μέτρηση της ακτινοβολίας στο διάστημα. Μετά από πολύ αυστηρές και δύσκολες διαδικασίες, το… παιδί της Ελληνίδας πυρηνικής φυσικού επελέγη για την πρώτη αποστολή του Orion, του καινούργιου διαστημοπλοίου της NASA, στη Σελήνη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αλέκο Λιδωρίκη, η δρ Φραγκοπούλου, αν και τόνισε ότι το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα μετάβαση από την έρευνα στην επιχειρηματικότητα είναι τεράστιο, εντούτοις υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στη δικτύωση εντός και εκτός Ελλάδας και στο να δημιουργηθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης. Την ίδια τη βοήθησε ένα πρόγραμμα της Eurobank ώστε να οργανώσει την ιδέα, να τη μετουσιώσει σε μια εφαρμογή και να μεταφέρει την τεχνογνωσία του διαστήματος σε επίγειες εφαρμογές.

Στη μη επανδρωμένη αποστολή του Orion που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2020 θα συμμετέχουν τρία συστήματα: της NASA, του DLR (Διαστημικός Οργανισμός Γερμανίας) και της ελληνικής Herado. Στο διαστημόπλοιο θα βρίσκονται δύο ανθρώπινα ομοιώματα, το ένα με γιλέκο θωράκισης και το άλλο χωρίς, ώστε να μετρηθεί η ακτινοβολία που θα δέχεται το κάθε «ανθρώπινο όργανο».

Το ORION είναι ένα τριακονταετές πρόγραμμα για τη μελέτη του βαθύτερου διαστήματος.

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων μετρήσεων ακτινοβολίας από την πρώτη αποστολή θα χρησιμοποιηθούν για την επόμενη επανδρωμένη αποστολή της NASA, πιθανότατα μετά από δύο χρόνια. Στόχος είναι τα επόμενα 15 χρόνια να γίνει εξερεύνηση της Σελήνης από τον άνθρωπο, και σε άλλα 15 χρόνια η εξερεύνηση του Άρη. «Είναι το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο της NASA των τελευταίων ετών και η συμμετοχή μας ήδη από την πρώτη αποστολή προδιαγράφει τη συνέχεια της Herado και της Ελλάδας στον τομέα του διαστήματος για τα επόμενα 30 χρόνια», εκτιμά η Μαριάνθη Φραγκοπούλου.

Τα προγράμματα για τη μέτρηση των ακτινοβολιών –που αποτελούν βασικό στοιχείο επιτυχίας των αποστολών– εγκρίνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια πιστοποίησης, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας για την Ελλάδα μιας και έμειναν έξω προγράμματα από τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Άλλωστε η Μαριάνθη Φραγκοπούλου, που πήρε το διδακτορικό της από το ΑΠΘ, από το 2009 συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της προστασίας των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες, συμμετέχοντας σε αποστολές συστημάτων σε δορυφόρους (FOTON, BION, κ.α.) και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι στόχοι της Herado, πάντως, δεν σταματούν, καθώς η μέτρηση της ακτινοβολίας μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή, μεταξύ άλλων, στα νοσοκομεία, στο στρατό, στα τελωνεία, στα ερευνητικά, κέντρα και στις πρεσβείες. «Προοπτική είναι να μεγαλώσουμε, να δημιουργήσουμε σε πρώτη φάση –σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα– τουλάχιστον 40 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι και το κέρδος για την ελληνική οικονομία, που σε τελική ανάλυση προσφέρουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις: Να κρατάνε τους νέους στην Ελλάδα», καταλήγει η Ελληνίδα ερευνήτρια.