10 Μάρτιος 2019, 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2019, 08:27

Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων από ΠΟΕ και ΕΠΟΝΑ

  • Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων από ΠΟΕ και ΕΠΟΝΑ

Στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής παρουσιάζουν σήμερα, στις 18:00, το ντοκιμαντέρ Φιλιά εις τα παιδιά, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών - ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιούνται εγγραφές στον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Μέσω του ντοκιμαντέρ θα επιχειρηθεί όχι μόνον η προβολή του ιστορικού παραδείγματος της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και η ταυτόχρονη ανάδειξη γενοκτονιών που στιγμάτισαν άλλους λαούς στο πέρασμα των αιώνων. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η α΄ αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθηνά Σωτηριάδου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Στην ταινία που θα προβληθεί, πέντε μικρά εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Κατοχής, που σώθηκαν από το θάνατο χάρη σε οικογένειες χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας, αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων, που στάθηκαν στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια–, τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν από τον πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Εκδηλωσεις