8 Μάρτιος 2019, 00:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάρτιος 2019, 23:55

Γενική Γραμματεία Εμπορίου: Αύξηση στις τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι

  • Γενική Γραμματεία Εμπορίου: Αύξηση στις τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή)

Αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού με είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στο πλαίσιο έναρξης της περιόδου της Σαρακοστής αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων, που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Συνοπτικά, το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά, το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι ντομάτες 20,56%, το λάχανο 50%). Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.

Επίσης, οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 17%, όμως στο είδος αυτό υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κτλ) και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα φθηνότερης επιλογής.

Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25 Φεβρουαρίου 2019 έως 6 Μαρτίου 2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής. Σημειώνεται ότι οι τιμές της λαγάνας αφορούν εκτιμήσεις και όχι πραγματικές τιμές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.