7 Μάρτιος 2019, 00:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2019, 22:35

Ρωσία: Νομοσχέδιο προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις

  • Ρωσία: Νομοσχέδιο προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις
    (Φωτ.: pixabay.com)

Η κρατική Δούμα ψήφισε σε δεύτερη ανάγνωση νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή τσουχτερών προστίμων σε όσους πολίτες ή μέσα διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις (Fake news). Ο επικεφαλής της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και νομοθετικού έργου Πάβελ Κρασενίνικοφ, δήλωσε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους ευθύνονται για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων θα είναι αρκετά πιο μεγάλα από αυτά που είχαν προταθεί αρχικά.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει πρόστιμα από 30.000-100.000 ρούβλια (400-1.340 ευρώ) για πολίτες, από 60.000-200.000 ρούβλια (800-2.700 ευρώ) για δημόσια πρόσωπα και από 200-500.000 ρούβλια (2.700-6.700 ευρώ) για νομικά πρόσωπα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν ψεύτικες ειδήσεις σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, που είναι καταχωρημένες νόμιμα ως διαδικτυακοί ιστότοποι, ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ή οι αναπληρωτές του έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη ρωσική εποπτική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) ζητώντας να περιοριστεί η πρόσβαση στις ιστοσελίδες αυτές.

Βάσει αυτού του αιτήματος η ρωσική εποπτική Αρχή Τηλεπικοινωνιών οφείλει να ενημερώσει άμεσα τη διεύθυνση του διαδικτυακού μέσου, ζητώντας του να αποσύρει την ψεύτικη είδηση, καταγράφοντας την ημερομηνία και τον χρόνο που έγινε η ενημέρωση στο πληροφοριακό σύστημα.

Η διεύθυνση του ιστότοπου θα πρέπει άμεσα, εφόσον έχει ενημερωθεί, να αποσύρει την ψεύτικη είδηση. Σε αντίθετη περίπτωση, η εποπτική Αρχή θα ζητήσει από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να λάβουν μέτρα για να περιοριστεί η πρόσβαση στην εν λόγω διαδικτυακή ιστοσελίδα. Ο πάροχος μόλις ενημερωθεί από την εποπτική Αρχή θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα, ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας εφόσον αποσύρει το επίμαχο δημοσίευμα, οφείλει να ενημερώσει την εποπτική Αρχή, ώστε αφού διαπιστωθεί ότι όντως έχει αποσυρθεί το επίμαχο δημοσίευμα, να ενημερώσει τον πάροχο για να αποκαταστήσει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Ωστόσο, από την πλευρά της η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλει αναφερόμενη στο εν λόγω νομοσχέδιο «Ακόμη μεγαλύτερη λογοκρισία!», ενώ ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Ριζκόφ επισήμανε ότι «οι Αρχές θα μπλοκάρουν τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς καμία μορφή δίκης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.