6 Μάρτιος 2019, 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2019, 21:07

Σκόπια: Αλλάζει η ονομασία σε πινακίδες όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών

  • Έκδοση γκιουλενιστών ζητά η Τουρκία από τα Σκόπια
    (Φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)

Το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων υπέδειξε σε 136 θεσμικά όργανα και ιδρύματα της χώρας να προχωρήσουν στην άμεση αλλαγή των δημόσιων πινακίδων στις εισόδους τους, σε ό,τι αφορά το όνομα του κράτους στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ανέθεσε και υπέδειξε σε όλους τους θεσμούς να ελέγξουν αν έχει συντελεστεί η αλλαγή όλων των ψηφιακών στοιχείων (λογότυποι, μνημόνια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ιστοσελίδες, ΜΜΕ κτλ).

Με την υπόδειξη αυτή του υπουργικού συμβουλίου, οι φορείς, τα θεσμικά όργανα και τα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό υποχρεούνται να αλλάξουν την ονομασία τους και όπου αναφέρεται ότι αποτελούν όργανα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αυτό πρέπει να μετατραπεί σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Για παράδειγμα, η Βουλή της χώρας, που σήμερα αποκαλείται «Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», μετονομάζεται πλέον σε «Βουλή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Αντίστοιχα, η κυβέρνηση και τα υπουργεία της χώρας, όπως και η Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αναφέρονται ως «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», «υπουργείο... της Βόρειας Μακεδονίας», «Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακόμη, σε ονομασίες ιδρυμάτων όπου σήμερα υπάρχει ο προσδιορισμός «μακεδονικό, -ή, -ό», π.χ. «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», αυτός αλλάζει με τον προσδιορισμό «εθνικός, -ή, -ό» και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το εν λόγω πρακτορείο θα μετονομαστεί σε «Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων». Αντίστοιχα, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της χώρας, που σήμερα αναφέρεται ως «Μακεδονική Ραδιοτηλεόραση» θα αποκαλείται πλέον ως «Εθνική Ραδιοτηλεόραση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι θεσμοί της χώρας θα πρέπει εντός λογικής προθεσμίας να αλλάξουν τις επωνυμίες τους στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, σημείωσε ότι βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει αφενός η υποχρέωση των θεσμών να εφαρμόσουν το νέο όνομα της χώρας και αφετέρου τα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα.

«Για παράδειγμα, σε αυτήν την περίπτωση το επίσημο όνομα του στρατού θα πρέπει να είναι Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αυτό είναι τώρα το συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά στην περίπτωση του Μακεδονικού Λαϊκού Θεάτρου έχουμε ένα εθνοτικό στοιχείο και πιθανότατα θα μείνει Μακεδονικό Λαϊκό Θέατρο», είπε ο Ντιμιτρόφ. Σε σχέση με την «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» (MANU), ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι αυτή αποτελεί κρατικό ίδρυμα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί, όπως είπε, μια καλή λύση.

Ακόμη, σημείωσε ότι ουσιαστικά αυτό που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας με τις ρηματικές διακοινώσεις που επέδωσε προς τον ΟΗΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες του κόσμου για την αλλαγή του ονόματος, ουσιαστικά τώρα γίνεται και σε σχέση με τους κρατικούς θεσμούς, επειδή όπως είπε είναι σημαντικό να υπάρχει ενιαία πρακτική βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από τη μεριά του, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τις μετονομασίες θεσμών και ιδρυμάτων ως «επαίσχυντη πράξη», με την οποία όπως σημείωσε «αλλοιώνεται και στην ουσία διαγράφεται η μακεδονική εθνική ταυτότητα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.