6 Μάρτιος 2019, 21:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2019, 21:00

Ισραήλ: Χειρόγραφα του Αϊνστάιν για πρώτη φορά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ

  • Ισραήλ: Χειρόγραφα του Αϊνστάιν για πρώτη φορά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ
    (Φωτ.: pixabay.com)

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ παρουσίασε σήμερα μια συλλογή από 110 χειρόγραφα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, πολλά από τα οποία όπως ανέφερε εκτίθενται δημοσίως για πρώτη φορά. Σε αυτά περιλαμβάνονται χειρόγραφες μαθηματικές σημειώσεις, οι περισσότερες από το 1944 έως το 1948.

Επίσης, ένα παράρτημα σε εργασία για τη θεωρία των ενοποιημένων πεδίων, την οποία ο Αϊνστάιν παρουσίασε στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών το 1930.

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι αυτό το θεωρούσε χαμένο και πως παρέλαβε τα έγγραφα ως δωρεά προς τα Αρχεία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που αριθμούν 80.000 κομμάτια, από ένα ίδρυμα στο Σικάγο, το οποίο τα αγόρασε από ιδιώτη συλλέκτη στη Βόρεια Καρολίνα.

«Τα έγγραφα αυτά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόταν ο Αϊνστάιν, τον τρόπο με τον οποίο δούλευε ο Αϊνστάιν», δήλωσε ο καθηγητής Χάνοχ Γκουτφρόιντ, ακαδημαϊκός σύμβουλος των αρχείων. «Τα περισσότερα από αυτά, με τον δικό του γραφικό χαρακτήρα, είναι μαθηματικοί υπολογισμοί με πολύ λίγο κείμενο».

Μάλιστα, όπως είπε στο Reuters «υπάρχουν εκεί περιλήψεις σημειώσεών του∙ οτιδήποτε του ερχόταν στο μυαλό, μια νέα ιδέα, καθόταν αμέσως κάτω και την έγραφε βιαστικά, αναζητώντας τις συνέπειές της».

Ο Αϊνστάιν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού αποκήρυξε τη γερμανική υπηκοότητα μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, κληροδότησε τα επιστημονικά και τα προσωπικά του γραπτά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Το 1921 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ενώ πέθανε στο Νιου Τζέρσι το 1955.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ.