6 Μάρτιος 2019, 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2019, 17:14

Για πιο υγιή καρδιά κλείστε την τηλεόραση και φάτε ένα καλό πρωινό

  • Για πιο υγιή καρδιά κλείστε την τηλεόραση και φάτε ένα καλό πρωινό
    (Φωτ.: pixabay.com)

Όσοι περνούν λιγότερη ώρα μπροστά από την τηλεόραση και τρώνε τακτικά ένα καλό πρωινό έχουν πιο υγιείς αρτηρίες με σημαντικά λιγότερη αθηρωματική πλάκα και σκλήρυνση, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στην Ουάσινγκτον, στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας – οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Σωτήρη Τσαλαμάνδρη της Πρώτης Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2.000 Έλληνες από 40 έως 99 ετών που ζούσαν στην Κορινθία.

Οι μελετητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να εκτιμήσουν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και τις διατροφικές συνήθειες, ενώ με δύο μη επεμβατικές εξετάσεις αξιολόγησαν την κατάσταση των αρτηριών.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι όσοι παρακολουθούσαν πάνω από 21 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα είχε διπλάσια πιθανότητα για δυνητικά επικίνδυνη αθηρωματική πλάκα μέσα στις αρτηρίες, σε σχέση με όσους έβλεπαν τη λιγότερη τηλεόραση (κάτω από 7 ώρες εβδομαδιαίως). Επιπλέον, η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης σχετίζεται με την αύξηση άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης: όσοι έβλεπαν πάνω από 21 ώρες την εβδομάδα είχαν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα για υπέρταση και 50% για διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν ξεπερνούσαν τις 7 ώρες.

«Τα ευρήματα δίνουν ένα σαφές μήνυμα: Να πατήστε το κουμπί off στην τηλεόραση και να σηκωθείτε από τον καναπέ. Ακόμη και δραστηριότητες με χαμηλή δαπάνη ενέργειας, όπως η παρέα με τους φίλους ή οι δουλειές του νοικοκυριού, μπορεί να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία σας. Κάνοντας κάτι άλλο, όπως βαράκια, τέντωμα των χεριών ή διάδρομο όσο βλέπετε τηλεόραση, μπορεί να είναι μια υγιής εναλλακτική», ανέφερε ο Σωτήρης Τσαλαμάνδρης.

Υγεία των αρτηριών και διατροφή
Η ελληνική μελέτη έχει και δεύτερο σκέλος που αφορά τη συσχέτιση της υγείας των αρτηριών με τη διατροφή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το πόσες θερμίδες περιείχε συνήθως το πρωινό του δείγματος που εξετάστηκε. Οι 240 έτρωγαν πλούσιο πρωινό με γάλα, ψωμί, δημητριακά, τυρί και μέλι (που περιείχε πάνω από το 20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων), οι 900 έτρωγαν φτωχό σε θερμίδες πρωινό με καφέ, άπαχο γάλα και φρούτα (5% ως 20% των ημερήσιων θερμίδων), ενώ οι 680 δεν έτρωγαν καθόλου πρωινό.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι αυτοί που έτρωγαν το πιο πλούσιο πρωινό είχαν σημαντικά πιο υγιείς αρτηρίες.

Σκλήρυνση αρτηριών εμφάνιζε το 15% όσων παρέλειπαν τελείως το πρωινό, το 9,5% όσων έτρωγαν λιτό πρωινό και το 8,7% όσων έτρωγαν πλούσιο πρωινό. Επίσης, αθηρωματική πλάκα βρέθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό (26%) στις αρτηρίες της καρωτίδας όσων παρέλειπαν το πρωινό, έναντι όσων έτρωγαν λιτό πρωινό (26%), και ιδίως εκείνων με το πλούσιο πρωινό (18%).

«Ένα πρωινό υψηλών θερμίδων θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής. Η κατανάλωση πρωινού που συμβάλλει πάνω από το 20% στη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μπορεί να έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία από ό,τι η μεσογειακή διατροφή, μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών ή κάποια άλλη διατροφή», δήλωσε ο Σωτήρης Τσαλαμάνδρης.

Αν και ο λόγος για τη σχέση ανάμεσα στο πλούσιο πρωινό και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς δεν είναι σαφής, οι ερευνητές αναφέρουν δύο πιθανές εξηγήσεις: είτε οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη συνήθεια τρώνε και ζουν γενικότερα πιο υγιεινά (π.χ. δεν καπνίζουν και δεν κάνουν καθιστική ζωή), είτε κάποια συστατικά στο πρωινό τους (π.χ. γαλακτοκομικά) ωφελούν την καρδιά τους.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.