6 Μάρτιος 2019, 16:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2019, 15:53

Πέθανε ο Μιχαήλ Μήτρας, ο Έλληνας που εμπνεύστηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

  • Πέθανε ο Μιχαήλ Μήτρας, ο Έλληνας που εμπνεύστηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Πέθανε ύστερα από παρατεταμένη ταλαιπωρία με την υγεία του ο ποιητής και πεζογράφος Μιχαήλ Μήτρας, που γεννήθηκε στον Βόλο το 1944. Ο εκλιπών παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου, όπου έζησε τέσσερα χρόνια, για να εργαστεί στη συνέχεια ως παραγωγός εκπομπών λόγου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων υπενθυμίζει ότι ύστερα από δική του πρόταση καθιερώθηκε στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Χρονικό, Σήμα, Ρεύματα και Νέα Συντέλεια. Δημοσίευσε τα πεζογραφικά βιβλία: Φανταστική νουβέλα (1972), Αστική τοπιογραφία (1982), Αόριστες λεπτομέρειες (1990) και Μηχανή αναζήτησης: Πεζο-γραφήματα (2008), ενώ το ποιητικό του έργο αποτελούν οι συλλογές: Το άλλοθι της περι-γραφής (1976), Ασταθές πεδίο (1984), Η τελευταία εικόνα του κόσμου (1987), Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου (1997) και Διακριτικές μεταβολές (2004).

Οπαδός της «συγκεκριμένης ποίησης», που άρχισε να καθιερώνεται στην Ευρώπη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Μιχαήλ Μήτρας επεδίωξε στα ποιητικά και τα πεζογραφικά του κείμενα την υπονόμευση αφηγηματικής συνοχής και συνέχειας, την αναμέτρηση με τις οπτικές και τις εικαστικές δυνατότητες της γραφής, και την ειρωνική χρήση των γλωσσικών στερεοτύπων της καθημερινότητας, με επανειλημμένες παραπομπές στην τηλεόραση και τη διαφήμιση.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Χατζηβασιλείου.