20 Φεβρουάριος 2014, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:32

Χώμα από τον Πόντο σκέπασε το σώμα της 106χρονης Καλλιόπης Μακρίδου

  • Η συγκλονιστική ιστορία ζωής μιας Πόντιας από την Ινέπολη

Χώμα από τον Πόντο σκέπασε το σώμα της 106χρονης Καλλιόπης Μακρίδου

Απεβίωσε το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 2013, σε ηλικία 106 ετών, η γεννημένη στην Ινέπολη του Πόντου Καλλιόπη Μακρίδου. Ήταν η ημέρα που θα έρχονταν να την επισκεφτεί στο σπίτι της στην Νέα Ιωνία Αττικής ο νεαρός Onur Eryilmaz από τον Πόντο, με καταγωγή επίσης από την Ινέπολη, ο οποίος επισκέπτονταν τις μέρες εκείνες την Αθήνα. Ήθελε να της μεταφέρει «χαιρετίας» από την γη που κυριολεκτικά την γέννησε. Το έκανε, αλλά με κάπως διαφορετικό τρόπο..

Ο Ονούρ, μαζί με τον Βασίλη Καρυοφυλλίδη  και τον Θοδωρή Μακρίδη, βρέθηκαν στην κηδεία της γερόντισσας, στις 17 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης Αττικής. Λίγο πριν κλείσουν το φέρετρο, το παλληκάρι  αυτό από την Ινέπολη έριξε στο σώμα της Καλλιόπης Μακρίδου χώμα από τον Πόντο και αγίασμα από τη Μονή Σουμελά της Τραπεζούντας!

Το χώμα και το αγίασμα μετέφερε με ευλάβεια από την Πατρίδα ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης, όταν έναν χρόνο πριν έκανε το μεγαλειώδες ταξίδι του Αθήνα – Τραπεζούντα με το ποδήλατο, διανύοντας πάνω από 4.500 χλμ!

Οι συγγενείς της εκλιπούσας δεν αντιλήφθηκαν αμέσως τα όσα συνέβαιναν. Στην συνέχεια όμως, μόλις ρώτησαν και συνειδητοποίησαν πως την αγαπημένη τους Καλλιόπη σκέπασε με χώμα από τον Πόντο και συνόδευσε στο τελευταίο της ταξίδι ένας 30χρονος από την πατρίδα της την Ινέπολη, η συγκίνησή τους ήταν απερίγραπτη, η ευγνωμοσύνη της κόρης, Δέσποινας, μεγάλη… « Εάν ζούσε η μητέρα μου, θα ήταν γι’ αυτ’ην το καλύτερο δώρο να ακουμπήσει το χώμα της Πατρίδας..» είπε χαρακτηριστικά. «Σας ευχαριστώ, παιδιά».

Λίγη ώρα πριν κατευθυνθούν στο Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης για να αποχαιρετήσουν την υπεραιωνόβια Καλλιόπη Μακρίδου, οι τρεις νέοι, δυο Πόντιοι γεννημένοι στην Ελλάδα και ένας στον Πόντο, βρέθηκαν στα γραφεία της «Ποντιακής Γνώμης» και μοιράστηκαν μαζί μας την ιδιαίτερη αυτή εμπειρία.

Ο Ομούρ αναχώρησε την επόμενη για την πατρίδα. Ήθελε να συναντήσει την 106χρονη Καλλιόπη στη Νέα Ιωνία, αλλά η ψυχή της τον περιμένει πια στην Ινέπολη.

Από την εφημερίδα "Ποντιακή Γνώμη" - Οκτώβριος 2013, Φύλλο 55

Διαβάστε ακόμα:

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στην Καλλιόπη Μακρίδου