5 Μάρτιος 2019, 13:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2019, 12:31

Δεύτερος ασθενής φαίνεται να θεραπεύθηκε από AIDS

  • Δεύτερος ασθενής φαίνεται να θεραπεύθηκε από AIDS
    (Φωτ.: EPA / Gustavo Amador)

Ένας άνδρας από το Λονδίνο φέρεται να είναι ο δεύτερος γνωστός ασθενής στον κόσμο που θεραπεύεται τελείως από τον ιό του AIDS έπειτα από μεταμόσχευση που έκανε πριν από τρία χρόνια. Στον άνδρα μεταμοσχεύθηκαν βλαστικά κύτταρα μυελού των οστών από δωρητή που έχει μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που δίνει ανθεκτικότητα στον ιό HIV.

Το AIDS εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 και έχει σκοτώσει 35 εκατ. ανθρώπους, ενώ 37 εκατ. σήμερα είναι μολυσμένοι με τον ιό.

Πλέον ο ανώνυμος και άγνωστης ηλικίας άνδρας αποκαλείται «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ’ αντιστοιχία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν ο οποίος το 2007 έγινε ο πρώτος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από το AIDS μετά από παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Nature από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα, οι εξετάσεις που έγιναν ενάμιση χρόνο αφότου ο ασθενής σταμάτησε τη αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία δείχνουν ότι στον οργανισμό του δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος λοίμωξης! «Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε», διαβεβαίωσε ο καθηγητής.

Ο «ασθενής του Λονδίνου» μολύνθηκε από τον HIV το 2003, και το 2012 διαγνώστηκε και με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη ζωή του. Πάντως, ο καθηγητής Ραβίντρα Γκούπτα σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς να θεραπεία, αν και ο ασθενής θεωρείται λειτουργικά θεραπευμένος και σε ύφεση. «Μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία», κατέληξε.

Μπορεί οι δύο περιπτώσεις να αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, ωστόσο οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί μιας και οι θεραπείες που εφαρμόστηκαν στο Λονδίνο και στο Βερολίνο είναι ακριβές, πολύπλοκες και ενέχουν κινδύνους, συν το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη.