5 Μάρτιος 2019, 00:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2019, 00:19

Πρώην ΥΠΕΞ Κύπρου: Ο Ερντογάν θα χτυπήσει ή θα φέρει γεωτρύπανο στην ΑΟΖ

  • Κύπρος: Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη»
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Ως πολύ σοβαρές πρέπει να εκλάβουμε τις απειλές που εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με το ενεργειακό μας πρόγραμμα, δήλωσε ο πρώην υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ.

Ο Ν. Ρολάνδης, ο οποίος είχε υπογράψει το 2003 στο Κάιρο συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου και Αιγύπτου, που ήταν η πρώτη συμφωνία ΑΟΖ στη Μεσόγειο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν «είτε θα χτυπήσει και θα μας φέρει σε τεράστια δυσκολία είτε εκεί (σ.σ. στην κυπριακή ΑΟΖ) είτε εντός της Κύπρου, ή θα φέρει εκείνος μηχανήματα για να κάνει γεωτρήσεις». Ερωτηθείς αν αποκλείει το πρώτο από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ήδη το δεύτερο, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι μπορεί να τα κάνει και τα δυο καθώς πρόκειται για έναν «απρόβλεπτο άνθρωπο». Διερωτήθηκε μάλιστα: «Μπήκε μέσα στη Συρία, την Αφρίν, την βόρεια επαρχία, είναι εκεί τα στρατεύματα τώρα, πείτε μου ποιος ξεσηκώθηκε στο κόσμο να πει κάτι;».

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου υπογράμμισε ακόμη ότι μέχρι τώρα η Τουρκία χτύπησε άγρια την Κύπρο 3- 4 φορές. «Το είπε και το έκανε. Μας βομβάρδισε το 1964, κατέλαβε το 1/3 της Κύπρου το 1974, μας σταμάτησε με τους πυραύλους S-300 (…) και τώρα απειλεί εδώ. Αυτή η απειλή για μένα είναι πολύ πολύ σοβαρή ιστορία. Το να λέμε απλώς ότι συνεχίζουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα και δεν μας ενδιαφέρει, δεν είναι η σωστή τακτική», σημείωσε.

Ως λύση γι' αυτά τα ζητήματα, ο Ν. Ρολάνδης επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν, για συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους στο ζήτημα του φυσικού αερίου όπου τα έσοδα θα έμπαιναν σε ένα λογαριασμό. Ερωτηθείς αν αυτή η πρόταση δεν έχει υλοποιηθεί πλέον με την ψήφιση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, απάντησε αρνητικά. Όπως εξήγησε, με το Ταμείο όπως έχει ψηφιστεί, δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει στο μέλλον αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Η πρόταση του Ν. Ρολάνδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, είναι ότι οι Τ/κ θα πρέπει να λάβουν τα χρήματα σε βάθος δέκα ετών αν δεν λυθεί το Κυπριακό.