4 Μάρτιος 2019, 19:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2019, 20:38

Πούτιν: Αναστέλλει με διάταγμα τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Συνθήκη INF

  • Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για την αναστολή της συνθήκης για την κατάργηση πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς 3
    (Φωτ.: EPA / Mikhail Klimentyev / Sputnik)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων Μεσαίου και Μικρού Βεληνεκούς (INF).

Το διάταγμα του προέδρου Πούτιν τίθεται σε ισχύ από την ήμερα της υπογραφής του, δηλαδή από σήμερα 4 Μαρτίου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το διάταγμα υπεγράφη δεδομένου ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, επειδή οι ΗΠΑ αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους που απέρρεαν από τη Συνθήκη. Παράλληλα, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε η εντολή να ενημερώσει τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη.

Την 1η Φεβρουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσαν ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στην INF έως τις 2 Φεβρουαρίου, ενώ μετά από έξι μήνες θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία, επειδή η Ρωσία την παραβιάζει.

Ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη Συνθήκη, δίνοντας εντολή να μην γίνονται προσπάθειες για συνομιλίες με την Ουάσιγκτον στο ζήτημα αυτό και υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική πλευρά πρέπει να ωριμάσει για να μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις με περιεχόμενο και σε ισότιμη βάση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.