8 Μάρτιος 2019, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2019, 09:32

Μπισκότα με μαρτάκια – Τα... επίκαιρα

  • Μπισκότα με μαρτάκια – Τα... επίκαιρα
    (Φωτ.: akispetretzikis.com)

Ιδανικά για παιδικά πάρτι, τα... μαρτιάτικα μπισκοτάκια του Άκη Πετρετζίκη θα γίνουν ανάρπαστα!

ΥΛΙΚΑ

για τα μπισκότα

  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι, μαλακό + έξτρα για το πασπάλισμα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο

για το γλάσο

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 10 γρ. νερό

για τα μαρτάκια

  • 50 γρ. ζαχαρόπαστα επικάλυψης λευκή
  • 50 γρ. ζαχαρόπαστα επικάλυψης κόκκινη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τα μπισκότα

  1. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο σε κομμάτια. Χτυπάμε με το φτερό ίσα-ίσα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας, για περίπου 2-3΄ σε μεσαία ταχύτητα. Δεν ανακατεύουμε τη ζύμη για πολλή ώρα για να γίνουν τα μπισκότα μας τραγανά, και να μην απλώσουν στο ταψί. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε αλεύρι μαλακό που δεν έχει πολλή γλουτένη και κάνει τα μπισκότα ακόμα πιο... μπισκοτένια.
  2. Αφαιρούμε από τον κάδο τη ζύμη. Εδώ μπορούμε να την «δέσουμε» λίγο με τα χέρια μας, ζυμώνοντας ελαφρά και κάνοντάς την μια μπάλα. Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30-60΄, μέχρι να σφίξει.
  3. Μετά από 60΄ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  4. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη μας και το αφήνουμε στον πάγκο. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλιοστών. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.
  5. Πιέζουμε με στρογγυλά κουπ-πατ 5-6 εκ. τη ζύμη και κόβουμε τα μπισκότα μας.
  6. Απλώνουμε τα μπισκότα πάνω σε δύο ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα προσέχοντας να τα βάζουμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλη τη ζύμη μας. Θέλουμε 25-30 μπισκότα.
  8. Ψήνουμε για  7-10΄. Τα μπισκότα πρέπει να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα αλλά να μην είναι σκληρά όταν βγουν από το φούρνο.
  9. Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 20΄.

για το γλάσο

  1. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη ζάχαρη άχνη με το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους και να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα. Αν είναι πολύ πηχτό το μίγμα προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό και ανακατεύουμε.
  2. Μεταφέρουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

για τα μαρτάκια

  1. Ανοίγουμε σε λεπτά κορδονάκια μήκους 6 εκ. τη λευκή και την κόκκινη ζαχαρόπαστα πάνω στον πάγκο εργασίας.
  2. Παίρνουμε ένα κορδονάκι λευκής ζαχαρόπαστας και ένα κορδονάκι κόκκινης. Ρολάρουμε τα δύο κορδονάκια μεταξύ τους ώστε το ένα χρώμα να αγκαλιάζει το άλλο. Δένουμε τις άκρες και φτιάχνουμε ένα δίχρωμο κυκλάκι σαν μαρτάκι.
  3. Κάνουμε ένα κυκλάκι με το γλάσο περιμετρικά σε κάθε μπισκότο και από πάνω του ακουμπάμε και κολλάμε το μαρτάκι ζαχαρόπαστας.
  • Πηγή: akispetretzikis.com.