4 Μάρτιος 2019, 16:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2019, 15:43

Αποστολάκης για Τουρκία: Κίνδυνος για σοβαρό ατύχημα στο Αιγαίο

  • Αποστολάκης για Τουρκία: Κίνδυνος για σοβαρό ατύχημα στο Αιγαίο
    Ο Ευάγγελος Αποστολάκης μιλά στη Βουλή (φωτ.: ΥΠΕΘΑ)

Για υφιστάμενα προβλήματα και για «επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα» έκανε λόγο από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές υποεπιτροπές για το ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιδρά στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου «πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία».

Αποστολάκης: Δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα καταβάλλει συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Με άλλα λόγια, ο Ευάγγελος Αποστολάκης αφού έθεσε ευθέως θέμα σοβαρού ατυχήματος στον αέρα ή στη θάλασσα με πρωταγωνιστές τις ελληνοτουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, υπογράμμισε ότι η Αθήνα επιλέγει την πολιτική του κατευνασμού.

Στη συνέχεια της ομιλίας του σημείωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει συνάντηση των τεχνικών ομάδων των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. «Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών και της οικονομικής συνεισφοράς της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης επανήλθε στα ελληνοτουρκικά και σημείωσε ότι η χώρα μας δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά πρόσθεσε ότι και για την ειρήνη απαιτείται ισχυρή Ελλάδα. «Η προσπάθεια είναι να διατηρήσουμε ειρήνη με μια χωρά προκλητική που διεκδικεί πράγματα που δεν της ανήκουν και παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο», ανέφερε.