4 Μάρτιος 2019, 12:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2019, 12:18

Μαθητικός διαγωνισμός από τη Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων της Μελβούρνης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Μαθητικός διαγωνισμός από τη Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων της Μελβούρνης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Ζωγραφιά μαθητή που συμμετείχε σε παλαιότερο διαγωνισμό (Φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή των Ποντιακών Σωματείων της Μελβούρνης)

Για 10η συνεχή χρονιά, αλλά και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, η Συντονιστική Επιτροπή των Ποντιακών Σωματείων της Μελβούρνης διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου και ο ξεριζωμός τους μετά τη Γενοκτονία» για τα ελληνικά σχολεία της πολιτείας. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, του Γραφείου του Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης-Βικτόριας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέας Ελληνικής Βικτόριας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Μελβούρνης και Βικτόριας και του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης.

Η βράβευση των καλύτερων έργων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στην Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας (345 Victoria St., Brunswick).

Στα σχολεία που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα παραδοθεί σχετικό εγχειρίδιο από το οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ενημερωθούν για τον ελληνισμό και πολιτισμό του Πόντου καθώς και τη Γενοκτονία. Μέρος μπορούν να πάρουν μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, συγκεκριμένα από την Ε΄ Δημοτικού έως και την ΣΤ΄ Γυμνασίου, μεμονωμένα αλλά και ως μικρή ομάδα έως τριών ατόμων. Ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά θα διαγωνιστούν στο πεζό κείμενο (διήγημα) ή ποίημα, καθώς επίσης και στη ζωγραφική.


Έργα μαθητών από παλαιότερους διαγωνισμούς

Για τη δίκαιη αξιολόγηση των εργασιών οι διαγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε τρία επίπεδα, δηλαδή:

  • Πρώτο επίπεδο: Μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου.
  • Δεύτερο επίπεδο: Μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Γυμνασίου.
  • Τρίτο επίπεδο: Μαθητές Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξης Γυμνασίου.

Για τις συμμετοχές με γραπτό κείμενο οι μαθητές θα πρέπει να αναπτύξουν ένα από τα παρακάτω θέματα: α) Γενοκτονία-ξεριζωμός και διώξεις του ποντιακού ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, β) Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (1204-1461), γ) Περιγραφή φορεσιών και γενικά ένδυση των Ελλήνων του Πόντου της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, δ) Μονή Παναγίας Σουμελά ή άλλα γνωστά μοναστήρια. Τα έργα ζωγραφικής θα πρέπει να σχετίζονται με κάποιο τοπίο του Πόντου, πορτρέτο ιστορικού προσώπου του Πόντου, τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού, την καθημερινή ζωή, ενδυμασία, σκηνές από ποντιακούς χορούς, ποντιακά μουσικά όργανα κτλ.

Η επιλογή των βραβευθέντων έργων θα γίνει από επιτροπές εκπαιδευτικών και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, ενώ οι μαθητές οφείλουν να έχουν στείλει τις εργασίες τους το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019, στο email: pontiancoor.comm@gmail.com.