3 Μάρτιος 2019, 22:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2019, 22:12

Κ. Γαβράς: Ίσως καλέσω τη Μέρκελ και μέλη της τρόικας να υποδυθούν τους εαυτούς τους

  • Κ. Γαβράς: Ένα μέρος του ελληνικού Τύπου με προσβάλει με τον χειρότερο τρόπο
    Ο Κώστας Γαβράς στο Teatro de la Maestranza της Σεβίλλης (φωτ.: EPA / Julio Munoz)

Η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης θα είναι το θέμα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου.

Ο Κώστας Γαβράς μίλησε και για την ΕΕ, τονίζοντας ότι οι σημερινοί ηγέτες της δεν εκπλήρωσαν τα οράματα των ιδρυτών της.

«Η ελληνική κρίση με έπληξε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Φυσικά και έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις της δεξιάς και της αριστεράς που επέτρεπαν επί 30 χρόνια να αυξάνεται ασταμάτητα το χρέος. Ωστόσο, ευθύνη φέρουν και οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι γνώριζαν τα πάντα και δεν είπαν ποτέ ‘στοπ!’», είπε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης.

«Όταν το μπαλόνι παραφούσκωσε το είπαν, αλλά ήταν πλέον αργά. Μόλις δε εμφανίστηκε αυτό το νέο κόμμα και η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα, η Ευρώπη έπιασε από τον λαιμό τους ηγέτες μας και επέβαλε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ακόμη και σήμερα έχουν αυτό το ασφυκτικό περιλαίμιο και υποφέρει η πλειοψηφία των Ελλήνων», επισημαίνει ο Κώστας Γαβράς στη συνέντευξή του.

Στην ερώτηση αν βρήκε ηθοποιούς για τον ρόλο της Μέρκελ και των εκπροσώπων της τρόικας, ο Κ. Γαβράς γελώντας απάντησε: «Ίσως να τους καλέσω να υποδυθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση, θα βρω την κατάλληλη ηθοποιό για τον ρόλο της Μέρκελ».

«Σήμερα υπάρχει οικονομικός ολοκληρωτισμός»
Ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στα κράτη, χαρακτηρίζοντας ως ιδιόμορφο «ολοκληρωτισμό» το καθεστώς που επικρατεί. «Σήμερα έχουμε έναν διαφορετικό ολοκληρωτισμό, τον οικονομικό. Μεγάλες εταιρείες διοικούν τα κράτη, διότι είναι ισχυρές και οι πολιτικοί δεν παρουσιάζουν αντιστάσεις», επισημαίνει ο Κώστας Γαβράς.

«Εξαιτίας αυτών των πολιτικών έχουμε σήμερα όλο και περισσότερους φτωχούς ανθρώπους, ενώ ο πολιτισμός και η παιδεία αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής», υπογράμμισε ο Κώστας Γαβρας και ως ένδειξη αυτού του κλίματος αναφέρθηκε στη μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Erasmus» για τους φοιτητές.

Συμπληρώνει δε ότι κάτι ανάλογο ισχύει και στον χώρο της κινηματογραφίας, όπου το καλωδιακό δίκτυο Netflix προσπαθεί να επιβάλλει μονοπωλιακό καθεστώς και όταν θα το πετύχει θα επιβάλει και τους δικούς του όρους ως προς το περιεχόμενο των ταινιών, προειδοποιεί ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΠ.