3 Μάρτιος 2019, 21:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2019, 21:14

Βενεζουέλα: Ο Χουάν Γκουαϊδό επιστρέφει στη χώρα και καλεί σε διαδηλώσεις

  • Βενεζουέλα: Ο Χουάν Γκουαϊδό επιστρέφει στη χώρα και καλεί σε διαδηλώσεις
    Ο Χουάν Γκουαϊδό έξω από το κτίριο της ΕΕ στη Μπραζίλια (φωτ.: EPA / Joedson Alves)

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναχώρησε σήμερα από την παράκτια πόλη Σαλίνας στον Ισημερινό, αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στην πατρίδα του για να ηγηθεί νέων διαδηλώσεων κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό πέρασε τις τελευταίες ημέρες κάνοντας περιοδεία σε κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Ο Χουάν Γκουαϊδό αψήφησε τη δικαστική απόφαση που του απαγόρευε να ταξιδέψει εκτός της χώρας, όταν διέσχισε τα σύνορα της Κολομβίας για να συντονίσει τις προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντινή και τον Ισημερινό.

Η επιστροφή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι Αρχές της Βενεζουέλας να επιχειρήσουν να τον συλλάβουν. «Ανακοινώνω την επιστροφή μου στη χώρα», έγραψε στο Twitter ο Γκουαϊδό. «Καλώ τον λαό της Βενεζουέλας να συγκεντρωθεί σε ολόκληρη τη χώρα αύριο στις 11:00» (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδος).

Αν και το δρομολόγιό του προς τη Βενεζουέλα παραμένει άγνωστο, σύμφωνα με το Reuters ο Γκουαϊδό έφυγε από τη Σαλίνας με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας του Ισημερινού και κατεύθυνση το λιμάνι Γουαγιακίλ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο. Η ομάδα του δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες της διαδρομής που θα ακολουθήσει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.