3 Μάρτιος 2019, 20:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2019, 20:09

Η κάψουλα Dragon της SpaceX έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  • Η κάψουλα Dragon της SpaceX έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    (Φωτ.: NASA)

Η κάψουλα Dragon της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας SpaceX του Ίλον Μασκ, η οποία πραγματοποιεί δοκιμαστική αποστολή για τη NASA, προσδέθηκε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου θα παραμείνει για πέντε μέρες.

Το Dragon πραγματοποιεί την τελευταία από μια σειρά δοκιμών που πρέπει να περάσει, προκειμένου να πάρει έγκριση από τη NASA για τη μεταφορά ανθρώπων.

Στην αποστολή της, η κάψουλα μεταφέρει ένα ομοίωμα ανθρώπου, την κούκλα Ρίπλεϊ, καθώς η NASA σχεδιάζει να στείλει μαζί της δύο αστροναύτες τον Ιούλιο, αν και είναι πιθανό αυτή η αποστολή να καθυστερήσει. Η εκτόξευση της ύψους σχεδόν πέντε μέτρων διαστημικής κάψουλας Crew Dragon έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 10:00π.μ. του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), μεταφέροντας εφόδια και εξοπλισμό βάρους 180 κιλών.

Με τη βοήθεια του Crew Dragon, η NASA φιλοδοξεί να ξεκινήσει ξανά μέσα στο 2019 το πρόγραμμα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων με δικά της μέσα, χωρίς να εξαρτάται πια από τους ρωσικούς πυραύλους Σογιούζ -κάτι που κατέστη αναγκαίο όταν μετά από ένα πρόγραμμα 30 ετών αποσύρθηκε το τελευταίο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» το 2011. Από τότε δεν έχει εκτοξευθεί ξανά Αμερικανός από το έδαφος των ΗΠΑ.

Για κάθε ταξίδι μετ’ επιστροφής ενός αστροναύτη της στον ISS, η NASA καταβάλλει στη Ρωσία περίπου 82 εκατ. δολάρια. Από το 2014 η NASA έχει συνάψει συμφωνίες ύψους 6,8 δισ. δολαρίων με τη Space X και τη Boeing, ώστε να αναπτύξουν δύο ανταγωνιστικές διαστημικές επανδρωμένες κάψουλες, τις Crew Dragon και Starliner αντίστοιχα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.