3 Μάρτιος 2019, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2019, 12:54

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Εσθονία

  • Βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Εσθονία
    Ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα στο Πάρνου της Εσθονίας (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)

Οι Εσθονοί ψηφίζουν σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες αναμετρώνται ως συνήθως η κεντροαριστερά και οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι αυτή τη φορά αμφισβητούνται από ένα ακροδεξιό κόμμα που επωφελείται από τη δυσαρέσκεια των αγροτικών περιοχών. Συνολικά 1.099 υποψήφιοι που εκπροσωπούν δέκα κόμματα διεκδικούν τις 101 έδρες του κοινοβουλίου στο Ταλίν.

Μόνο οι σχηματισμοί που θα περάσουν το όριο του 5% θα μπορούν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στα καθημερινά προβλήματα όπως οι φόροι και οι μισθοί, καθώς και στις εντάσεις γύρω από την εκπαίδευση στη ρωσική γλώσσα για τη μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα και το χάσμα μεταξύ των πόλεων και της υπαίθρου. Σχεδόν το 40% των 880.690 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων επωφελήθηκαν από την εκ των προτέρων ηλεκτρονική ψηφοφορία. Οι διαχειριστές του συστήματος βεβαίωσαν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μείνει απρόσβλητη από κάθε απόπειρα παρεμβολής.

Σκληρή αναμέτρηση προαναγγέλλει δημοσκόπηση που αναφέρεται στην ηλεκτρονική ψήφο και στη πρόθεση εκείνων που θα ρίξουν την ψήφο στην κάλπη της εκλογικής τους περιφέρειας. Το Κεντρώο Κόμμα του πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας λαμβάνει το 24,5% των προθέσεων ψήφου, πίσω από τους φιλελεύθερους του Κόμματος της Μεταρρύθμισης υπό την πρώην ευρωβουλευτή Κάγια Κάλας που λαμβάνει 26,6%. Το ακροδεξιό κόμμα ERKE που υπόσχεται να μειώσει τον φόρο εισοδήματος και τη φορολογία, και αναπτύσσει τον αντιμεταναστευτικό λόγο, αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του για να λάβει το 17,3%, αλλά πιθανόν θα δυσκολευθεί να βρει εταίρους για έναν συνασπισμό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.