3 Μάρτιος 2019, 00:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2019, 23:51

Ψυχοσάββατο στα ταφικά μνημεία επιφανών Ελλήνων της Ρωσίας

  • Ψυχοσάββατο στα ταφικά μνημεία επιφανών Ελλήνων της Ρωσίας
    Εικόνα από το κοιμητήριο στο ιστορικό μοναστήρι Ντονσκόι (φωτ. αρχείου: Flickr / Aleksandr Zykov)

Στο ιστορικό μοναστήρι Ντονσκόι της Μόσχας, όπου βρίσκονται ταφικά μνημεία 29 επιφανών Ελλήνων των προηγούμενων αιώνων, έγινε το Σάββατο (2/3) επιμνημόσυνη δέηση. Την τελετή αυτή οργάνωσαν από κοινού η ελληνική πρεσβεία με τον Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας και την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας.

Της επιμνημόσυνης δέησης χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στη Ρωσία, ενώ παρεβρέθη ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στο Ντονσκόι, μοναστήρι της ρωσικής πρωτεύουσας, βρίσκονται οι τάφοι μελών γνωστών οικογενειών-ευεργετών από τα Ζαγοροχώρια, οι Ζωσιμάδες, Ριζάρηδες, Χατζηκώστα, Μπούμπα κ.ά.

Η σαββατιάτικη δέηση-εκδήλωση έγινε συμβολικά στο Ντονσκόι αλλά ήταν στη μνήμη όλων των Ελλήνων που έζησαν και πέθαναν στη Ρωσία τα χίλια χρόνια που οι Ρώσοι ασπάστηκαν το χριστιανισμό. Τα τελευταία 20 χρόνια με φροντίδα της ελληνικής πρεσβείας έγιναν δυο φορές εργασίες αναστήλωσης των μνημείων των Ελλήνων ευεργετών.

Οι ρωσικές μοναστηριακές Αρχές πήραν μέρος στην επιμνημόσυνη δέηση και υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα την πολυπληθή ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη στη Ρωσία Αντρέα Φρυγανά. Τα ελληνικά μνημεία στο Ντονσκόι αποτελούν σημαντικό συνδετικό στοιχείο της πατροπαράδοτης σχέσης και φιλίας στη μακραίωνη ιστορία των δυο λαών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.