2 Μάρτιος 2019, 16:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2019, 16:53

ΕΠΟΝΑ: Eπιστολή διαμαρτυρίας για το άρθρο του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

  • Νέο ψήφισμα της ΕΠΟΝΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιστολή για το άρθρο του BBC με τίτλο «Greece’s invisible minority – the Macedonian Slavs», που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με την δημοσιοποίησή του προ ημερών, συνέταξε και απέστειλε στο βρετανικό δίκτυο η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ).

Η επιστολή διαμαρτυρίας ξεκινά τονίζοντας ότι «ολόκληρος ο πλανήτης έμεινε άναυδος από το ανιστόρητο άρθρο» και στη συνέχεια επισημαίνει τα εξής: «Παρότι το BBC έχει δημιουργήσει και διανείμει πολλά ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας κατά τη διάρκεια των αιώνων, παρά το γεγονός ότι ο ανταποκριτής σας (και ο υπόλοιπος κόσμος) γνωρίζει καλά ότι περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις διεξήχθησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενάντια στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που είχε ως αποτέλεσμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και γνωρίζετε ότι η αριστερή πολιτική παράταξη που αποτελεί σήμερα την ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά "δανείστηκε" πολιτικούς από άλλους χώρους για να περάσουν το νομοσχέδιο των Πρεσπών, ωστόσο αποφασίσατε να δημοσιεύσετε ένα άρθρο που αποδεικνύεται αναληθές από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, για τα οποία εσκεμμένα δεν γίνεται καθόλου αναφορά στο άρθρο».

Κατόπιν, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συμφωνίας, προβλέπεται ότι η Συμφωνία θα εφαρμόζεται επί του ονόματος, της γλώσσας και της ιθαγένειας στους πολίτες της πΓΔΜ μόνο μετά την επικύρωσή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την έκδοση κοινής απόφασης αποδοχής από τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. «Αυτές οι προϋποθέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί σε αυτό το χρονικό σημείο. Ως εκ τούτου, μέχρι να συμβούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει ότι η γειτονική μας χώρα θα πρέπει να εξακολουθήσει να αναφέρεται σύμφωνα με το σημερινό επίσημο προσωρινό όνομα πΓΔΜ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 817 της 7ης Απριλίου και 845 της 18ης Ιουνίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΠΟΝΑ ζητά από το BBC να ανασκευάσει και να ανακαλέσει άμεσα το συγκεκριμένο άρθρο και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα. ΕΔΩ παρατίθεται (στα αγγλικά) το πρωτότυπο κείμενο που εστάλη στο βρετανικό δίκτυο σχετικά με το ανιστόρητο άρθρο. Μάλιστα, η ΕΠΟΝΑ επισημαίνει ότι το κείμενο είναι διαθέσιμο σε όλους, έτσι ώστε όποιος επιθυμεί μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να το στείλει στην πλατφόρμα παραπόνων (http://www.bbc.co.uk/complaints/complain-online) του ειδησεογραφικού πρακτορείου.