2 Μάρτιος 2019, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2019, 20:59

BBC: Διορθώσεις στο θέμα για τη «μακεδονική μειονότητα»

  • Το Bollywood πάει Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρεται για τον Μ. Αλέξανδρο
    Το άγαλμα του Αλέξανδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης (φωτ.: Paul Pela / Flickr)
  • BBC: Διορθώσεις στο θέμα για τη «μακεδονική μειονότητα»

Διορθώσεις σε δύο σημεία του άρθρου για τη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, που προκάλεσε σάλο και την αντίδραση του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία, έκανε το BBC στην ιστοσελίδα του.

Με υποσημείωση που προστέθηκε χθες στο τέλος του άρθρου, το BBC αναφέρει ότι έχει αφαιρεθεί «ένα λάθος που αφορά το μακεδονικό σύνταγμα».

Επίσης, σημειώνει ότι «έχουν προστεθεί επιπλέον πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας για τη σλαβόφωνη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδέσμου για την επιστολή προς το BBC από τον πρέσβη της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στην προσθήκη που υπάρχει στο άρθρο για τη θέση της Ελλάδας, αναφέρεται:

  • «Η ελληνική κυβέρνηση επισήμως αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα –τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
  • Ιστορικά, οι Σλαβομακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας θεωρούνται μάλλον γλωσσική παρά εθνική ομάδα, η οποία αναφέρεται ως Σλαβόφωνοι Έλληνες ή δίγλωσσοι Έλληνες.
  • Έγγραφο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αναφέρει ότι ‘σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής, η εθνική συνείδηση των οποίων δεν ήταν ελληνική, μετακινήθηκαν σε γειτονικά κράτη’ κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα – κατά συνέπεια, όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν κατείχαν ελληνική εθνική συνείδηση.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των ανθρώπων της Βόρειας Μακεδονίας είναι ‘Μακεδόνας / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’ – που όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία εικασία για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας».