2 Μάρτιος 2019, 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2019, 18:21

Ένα στα έξι παιδιά στην Ελλάδα πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας

  • Ένα στα έξι παιδιά στην Ελλάδα πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας
    Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος στο βήμα του συνεδρίου

Την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, λόγω της δραματικής αύξησης των περιστατικών σε καθημερινή βάση ανέδειξε το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ενώνοντας τις δυνάμεις του με την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε το διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Τα Επόμενα Βήματα για την Ολιστική Στήριξη των Παιδιών» την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη των πρεσβειών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου ανέδειξαν τη δραματική έκταση που λαμβάνει το φαινόμενο σε παγκόσμιο, αλλά και εθνικό επίπεδο.

Ενδεικτικά, μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα BECAN για την έκθεση των παιδιών στη βία, 1 στα 6 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής του θα υποστούν κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, 1 στα 13 παιδιά θα υποστούν και σωματική επαφή από τους δράστες, ενώ 1 στα 30 παιδιά θα βιώσει την εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 4 ενήλικες έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά, ενώ σε ποσοστό 80% η σεξουαλική κακοποίηση προέρχεται από άτομα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, «υπεράνω κάθε υποψίας».

Κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων από τους 700 Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της Πολιτείας, κρατικών υπηρεσιών, μη κυβερνητικών οργανισμών, δικαστικών λειτουργών, εκπροσώπων των αρχών της επιβολής του νόμου, του τομέα της δημόσιας υγείας και άλλων επαγγελματιών στο πεδίο υπήρξε το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν καταγγέλλεται. Μόνο στην Ελλάδα τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες δε φτάνουν ούτε το 1 τοις χιλίοις, ενώ το 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από τις περίπου 729 κλήσεις που έλαβε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 μόνο 4 αφορούσαν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση!

  • Φωτογραφίες: Το Χαμόγελο του Παιδιού.