2 Μάρτιος 2019, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2019, 01:16

Μπέντριχ Σμέτανα: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Τσέχος μουσικοσυνθέτης

  • Μπέντριχ Σμέτανα: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Τσέχος μουσικοσυνθέτης
    Το άγαλμα του Μπέντριχ Σμέτανα στην Πράγα (φωτ.: Flickr / Jaroslav Mrkvicka)

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τον γιο ενός ερασιτέχνη βιολιστή που έμελλε να γίνει ένας διακεκριμένος συνθέτης και μαέστρος. Οι όπερες και τα συμφωνικά ποιήματα του Bedřich Smetana (Μπέντριχ ή Φρίντριχ Σμέτανα), τα οποία εξακολουθούν να εκτελούνται σε όλο τον κόσμο, «αιχμαλώτισαν» το χαρακτήρα της πατρίδας του και βοήθησαν στον καθορισμό ενός τσέχικου στυλ μουσικής.

Γεννημένος στο Λιτόμισλ της Βοημίας μια ημέρα σαν τη σημερινή (2 Μαρτίου) το 1824, ο Smetana ξεκίνησε να παίζει πιάνο από την ηλικία των έξι χρόνων. Η παιδική του φίλη (και μέλλουσα σύζυγος) Κατερίνα Κόλαρ τον βοήθησε να εξασφαλίσει μαθήματα πιάνου με τον συνθέτη Joseph Proksch. Το 1840 έγραψε στο ημερολόγιό του ότι φιλοδοξούσε να γίνει ένας Μότσαρτ στη σύνθεση και ένας Λιστ στην τεχνική. Οι πρώιμες συνθέσεις του, πάντως, εντυπωσίασαν τον Φραντς Λιστ, τόσο ώστε ο Ούγγρος ρομαντικός συνθέτης προσφέρθηκε να του βρει έναν εκδότη.

Ο Σμετάνα πέρασε αρκετά χρόνια στη Σουηδία παίζοντας στη Φιλαρμονική του Γκέτεμποργκ. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης με τον Λιστ όταν εμπνεύστηκε να γίνει ένας αυθεντικός Τσέχος συνθέτης, χρησιμοποιώντας μουσική για να διηγηθεί ιστορίες που προέρχονται από την ιστορία και τη λογοτεχνία. Ο Smetana επέστρεψε στην πατρίδα του το 1861, όπου η δεύτερή του όπερα, η Prodaná nevěsta, έγινε μεγάλη επιτυχία και ο ίδιος μαέστρος της Εθνικής Όπερας. Ακόμα και αφού έχασε την ακοή του λόγω ασθένειας, συνέχισε να συνθέτει με παραγωγικό ρυθμό. Μέσα σε τρία χρόνια κώφωσης, όπως ο ίδιος είπε αργότερα, ολοκλήρωσε περισσότερα μουσικά έργα από ό,τι είχε κάνει πιο πριν, μέσα σε μια δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μάλιστα, ολοκλήρωσε αυτό που πολλοί θεωρούν ότι είναι το μεγαλύτερο έργο του, η Má Vlast (Η πατρίδα μου), μια σειρά από έξι συμφωνικά ποιήματα. Ένα από αυτά τα ποιήματα, ο «Μολδάβα», εμφανίζεται στο σημερινό βίντεο Doodle και δείχνει τον τσέχικο ποταμό να ρέει από την πηγή του στα βουνά μέχρι την πόλη της Πράγας.

Τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Σμετάνα διατηρούνται σε ένα μουσείο στην Πράγα και η κληρονομιά του ζει μέσα από τη μουσική στην οποία αφιέρωσε τον εαυτό του. «Ευτυχισμένα 195th γενέθλια Bedřich Smetana», σημειώνει η Google.