1 Μάρτιος 2019, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάρτιος 2019, 11:15

ΗΠΑ: Επικήρυξαν με 1.000.000 δολάρια τον Χάμζα μπιν Λάντεν, γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν

  • ΗΠΑ: Επικήρυξαν με 1.000.000 δολάρια τον Χάμζα μπιν Λάντεν, γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν
    Εικόνα του Χάμζα μπιν Λάντεν από το βίντεο που έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές Αρχές

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε την Πέμπτη χρηματική αμοιβή ύψους ως και 1 εκατομμυρίου δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία θα επιτρέψει να βρεθεί ο Χάμζα μπιν Λάντεν, τον οποίο χαρακτηρίζει «ηγέτη-κλειδί» της Αλ Κάιντα. Ο Χάμζα, θεωρούμενος ως ο ευνοούμενος γιος –δηλαδή ο επιλεγμένος διάδοχος– του Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτή του δικτύου στο οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, φιγουράρει ήδη στην αμερικανική μαύρη λίστα των προσώπων που κατηγορούνται πως ενέχονται στη διεθνή τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπόσχεται τα χρήματα αυτά σε αντάλλαγμα για πληροφορίες «που θα επέτρεπαν την αναγνώριση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα», πρόκειται για έναν «αναδυόμενο ηγέτη» της Αλ Κάιντα.

«Από τουλάχιστον τον Αύγουστο του 2015 έχει δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο αρχεία ήχου και βίντεο με τα οποία καλεί να διαπραχθούν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των Δυτικών συμμάχων τους κι έχει απειλήσει να διαπράξει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 2011 από Αμερικανούς στρατιώτες», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας. Κατά ειδικούς στις ισλαμιστικές οργανώσεις ο νεαρός, ηλικίας σήμερα περίπου 30 ετών, διευθύνει την οργάνωση Άνσαρ αλ Φουρκάν, η οποία προσελκύει εδώ και μερικούς μήνες στη Συρία τους πιο σκληροπυρηνικούς μαχητές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν αποκαλείται συχνά ο «πρίγκιπας διάδοχος του τζιχάντ». Έγγραφα, ανάμεσά τους επιστολές που είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάιο του 2015 και αποδίδονται στον Οσάμα μπιν Λάντεν, υποδεικνύουν ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα τον προόριζε για διάδοχό του στην ηγεσία του παγκόσμιου ιερού πολέμου εναντίον της Δύσης.

Στα αρχεία του Οσάμα μπιν Λάντεν, τα οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές κατασχέθηκαν στην επιδρομή με την οποία εξοντώθηκε στο Πακιστάν και αποκαλύφθηκαν στα τέλη του 2017 από τη CIA, συμπεριλαμβάνεται βίντεο που καταγράφει το γάμο του Χάμζα, κατά τα φαινόμενα στο Ιράν. Αυτό είναι το πρώτο υλικό που εικονίζει τον νεαρό αφού ενηλικιώθηκε και περιήλθε στην κατοχή της Ουάσινγκτον.

Κατά τις αμερικανικές Αρχές είναι άγνωστο αν βρίσκεται στο Ιράν, στη Συρία ή στο Αφγανιστάν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.