28 Φεβρουάριος 2019, 00:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2019, 00:49

Δ. Κυριαζίδης: Να παρέμβει το ΥΠΕΞ για τη δήλωση Ερντογάν για «συμμορίες Ποντίων»

  • Δ. Κυριαζίδης: Να παρέμβει το ΥΠΕΞ για τη δήλωση Ερντογάν για «συμμορίες Ποντίων»
    Ο Δημήτρης Κυριαζίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών για τις προσβλητικές και προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «συμμορίες Ποντίων που πετάχτηκαν στη Μαύρη Θάλασσα» ζητά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.

Με σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Δ. Κυριαζίδης επισήμανε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν προκαλούν «μόνο θυμό, οργή και αγανάκτηση στον απανταχού ποντιακό και όχι μόνο Ελληνισμό».

Ο βουλευτής νομού Δράμας αναφέρει επίσης ότι «η προσβολή αυτή της ιερής μνήμης των σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου, από τη γενοκτονία των οποίων συμπληρώνονται φέτος 100 έτη, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Δεν είναι δυνατόν να εκθειάζονται και να εξυμνούνται οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Τούρκοι στους προγόνους μας και η επίσημη Πολιτεία να παρακολουθεί τις δηλώσεις αυτές άπραγη», τονίζει προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει διπλωματικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις νέες προσβλητικές δηλώσεις του μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του AKP στην Κερασούντα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, με επόμενους σταθμούς την Τραπεζούντα και τη Ριζούντα, από την οποία κατάγεται.

Μάλιστα, οι δηλώσεις έγιναν μία μέρα πριν την έναρξη της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία διεξάγεται ταυτοχρόνως σε τρία θαλάσσια μέτωπα (Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο).

Ο Δ. Κυριαζίδης αναφέρει επίσης στην επιστολή του ότι η κυβέρνηση οφείλει να διαμαρτυρηθεί άμεσα «για αυτές τις ανοίκειες αναφορές, απαιτώντας από τη γείτονα χώρα επανορθωτική δήλωση και σεβασμό στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων αδελφών που κατασφαγιάστηκαν συστηματικά από το τότε καθεστώς των Νεότουρκων. Δεν είναι δυνατόν να επαίρεται η ηγεσία της γείτονος χώρας για το ειδεχθές αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η πατρίδα μας να μην αντιδρά».

Η επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών καταλήγει με τα εξής ερωτήματα:

«1. Προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών να απευθύνει διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τα όσα απρεπώς και προκλητικώς ανάφερε ο Ερντογάν; Εάν όχι, σε ποιες άλλες ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να απαντήσει στην πρόκληση αυτή;

2. Εν όψει της συμπλήρωσης φέτος 100 ετών από τη σύγχρονη αυτή γενοκτονία, η οποία και καταγράφεται από τους ιστορικούς ως η δεύτερη μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, τι προτίθεται να πράξει το ΥΠΕΞ και η ελληνική κυβέρνηση, ούτως ώστε να αναδειχθεί η φρικαλεότητα αυτή και να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της ανθρωπότητας και της διεθνούς κοινότητας μπρος στο έγκλημα αυτό»;