27 Φεβρουάριος 2019, 23:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2019, 23:23

Ιταλία: Η Βενετία θα επιβάλει «τέλος εισόδου» στους τουρίστες που την επισκέπτονται

  • Ιταλία: Η Βενετία θα επιβάλει «τέλος εισόδου» στους τουρίστες που την επισκέπτονται

Το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας ψήφισε υπέρ του να επιβληθεί τέλος εισόδου στους επισκέπτες, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τη συντήρηση της πόλης που αποτελεί δημοφιλές Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Βενετία περίπου 25 εκατ. τουρίστες, από τους οποίους περίπου τα 14 εκατ. περνούν εκεί μόνο μία ημέρα.

Πολλοί έχουν μαζί το φαγητό τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι τοπικές επιχειρήσεις δεν επωφελούνται οικονομικά από αυτούς. Οι δημοτικοί σύμβουλοι επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία το εισιτήριο εισόδου σε συνεδρίαση, λέγοντας ότι οι ημερήσιοι επισκέπτες θα πρέπει να καταβάλουν φέτος 3 ευρώ το άτομο για να μπουν στη Βενετία. Το ποσό θα αυξηθεί στα 6-10 ευρώ από τις αρχές του 2020, ανάλογα με το αν η τουριστική περίοδος είναι υψηλή ή χαμηλή. «Είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής στη διαχείριση των τουριστικών ροών στη Βενετία», δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο.

Ο πληθυσμός της Βενετίας μειώθηκε με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες, από τις σχεδόν 175.000 κατοίκους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις περίπου 50.000 σήμερα. Οι εναπομείναντες κάτοικοι παραπονιούνται ότι η πόλη τους κατακλύζεται από τουρίστες, ενώ οι ίδιοι καλύπτουν το κόστος για την καθαριότητα και την ασφάλεια.

Το δημοτικό συμβούλιο δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα εισπράττονται τα χρήματα σε πρώτη φάση, αλλά ο Μπρουνιάρο άφησε να εννοηθεί ότι εν τέλει οι εταιρείες που μεταφέρουν τους επισκέπτες στην πόλη θα προσθέσουν το ποσό αυτό στο κόστος του εισιτηρίου μετακίνησης. Εξαίρεση θα δίδεται στους τουρίστες που διανυκτερεύουν σε τοπικά ξενοδοχεία, τα οποία ήδη περιλαμβάνουν τέλη επισκεπτών στις τιμές τους, καθώς και στα παιδιά κάτω των έξι ετών.

Ο επικεφαλής της περιοχής του Βένετο που περιλαμβάνει τη Βενετία χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι αναβαθμίζει την πόλη σε ένα ανοικτό μουσείο. «Η Βενετία χρειάζεται σεβασμό, όπως ισχύει με τα μουσεία, τα αθλητικά γήπεδα, τους κινηματογράφους, τα τρένα και τα αεροπλάνα, χρειάζεται να έχει προγραμματισμένες επισκέψεις […] κάτι που είναι βιώσιμο και για τους τουρίστες και για την ίδια την πόλη», δήλωσε ο κυβερνήτης του Βένετο, Λούκα Ζάια.

  • Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ.