27 Φεβρουάριος 2019, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2019, 11:05

ΗΠΑ: Ακυρώνεται η κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στα σύνορα με το Μεξικό

  • Αντιφατικός ο Τραμπ για τη Συρία: Χείρα φιλίας και στους Κούρδους και στον Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μέτρο που ακυρώνει την κήρυξη κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ σκόπευε να εξασφαλίσει έτσι τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος που θέλει στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό – την πιο εμβληματική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016. Η ακύρωση αποτελεί ένα πρώτο πλήγμα στο σχέδιο αυτό του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που πάντως μάλλον δεν θα υπερβεί το επίπεδο του πολιτικού συμβολισμού.

Με 245 ψήφους υπέρ έναντι 182 κατά, η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή των συνόρων.

Το κείμενο θα τεθεί τώρα σε συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν μεν οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά θα μπορούσε επίσης να εγκριθεί, με δεδομένες τις επιφυλάξεις κάποιων στελεχών του GOP για τον τρόπο που ενήργησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όμως ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που το μέτρο φτάσει εντέλει πάνω στο γραφείο του. Το ενδεχόμενο να ανατραπεί το προεδρικό βέτο –χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου– μοιάζει απίθανο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.