26 Φεβρουάριος 2019, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2019, 17:14

Αναστασιάδης-Ακιντζί συμφώνησαν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί
    Ν. Αναστασιάδης (Α) και Μ. Ακιντζί κατά την συνάντησή τους EPA / Iakovos Hatzistavrou / POOL

Σε «θετικό και καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Κύπρου, «αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε και σύγκλιση απόψεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, που εμμένει στις θέσεις του». Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι έγινε συζήτηση για τους όρους αναφοράς με σκοπό να επαναληφθεί εποικοδομητικός διάλογος. Επανέλαβε πως δεν μπορεί να παραγκωνιστεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήγειρε θέματα που αφορούν ενέργειες της Τουρκίας (στη «νεκρή ζώνη» και στην κυπριακή ΑΟΖ).

Ακόμη, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η φάση αυτή του Κυπριακού είναι δύσκολη και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση ανέπτυξε τις ιδέες του για την αποκέντρωση εξουσιών, «με τον κ. Ακιντζί να μην αποκλείει μία ανάλογη συζήτηση, αλλά να επιμένει πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα θετικής ψήφου σε κάθε απόφαση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν να υλοποιήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για ηλεκτρική διασύνδεση σε μόνιμη βάση και για την κινητή τηλεφωνία, η διασύνδεση της οποίας θα γίνει μέσω ενός κέντρου στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες απομάκρυνσης ναρκών σε εννέα σημεία. Τέλος, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει πίνακες Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα παραδώσει αρχεία του ΡΙΚ που αφορούν Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Βικέτος.