19 Φεβρουάριος 2014, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:32

Χάος σήμερα στην Αθήνα. Κατεβαίνουν οι αγρότες

  • Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Κορυφώνονται σήμερα στην Αθήνα οι κινητοποιήσεις των αγροτικών οργανώσεων.  Στην πλατεία Βάθη της Αθήνας έχουν δώσει για σήμερα το απεργιακό τους ραντεβού οι καλλιεργητές από ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι αγρότες βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αντιδρώντας στα φορολογικά μέτρα που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό από τις αρχές του χρόνου, ενώ οι κινητοποιήσεις μέρα με την ημέρα κλιμακώνονται. Τα μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο ενισχύονται και πυκνώνουν, όπως και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Το κέντρο βάρους των κινητοποιήσεων μετατοπίζεται στην Αθήνα, προκειμένου οι αγρότες να πιέσουν ακόμα περισσότερο το οικονομικό επιτελείο.

Τα αιτήματα

Οι αγρότες αντιδρούν στο νέο φορολογικό καθεστώς.  Μεταξύ άλλων ζητούν να υπάρχει για τους μικρομεσαίους αγρότες αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μην συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων- εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επίσης διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, οι αγρότες καλύπτονται, ήδη, από τις βελτιώσεις στο φορολογικό τους, που ανακοινώθηκαν προ δεκαπενθημέρου.

Από την πλατεία Βάθη στη Βουλή

Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα αγρότες από τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, έρχονται ακόμη και από την Κρήτη, ενώ έχουν απευθύνει κάλεσμα να συμμετέχουν και άλλοι εργαζόμενοι.

Μόνο από τη Θεσσαλία, μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί να κατέβουν γύρω στα 30 λεωφορεία. Σύμφωνα με στοιχεία του συντονιστικού οργάνων των αγροτών τα μπλόκα της πανελλαδικής κινητοποίησης υπολογίζονται σε περίπου 40, σε όλη την Ελλάδα.

Οι αγρότες αφήνουν να εννοηθεί ότι το σημερινό συλλαλητήριο, ενδεχομένως, να μην προμηνύει το τέλος των κινητοποιήσεών τους.

Στο συλλαλητήριο θα απευθύνουν χαιρετισμούς φορείς αγροτών από όλη τη χώρα και θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Επίσης, αύριο, έχουν κηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 13:00 έως τη λήξη της βάρδιας οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι, διά μέσου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών.

Πηγή: real.gr