26 Φεβρουάριος 2019, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2019, 12:23

Τέρμα οι οδηγοί στα αεροταξί-drones – Τα πρώτα ήδη δοκιμάστηκαν!

  • Τέρμα οι οδηγοί στα αεροταξί-drones – Τα πρώτα ήδη δοκιμάστηκαν!
    Ένα από τα αεροταξί-drone που περιλαμβάνονται στο Mobile World Congress της Βαρκελόνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι κάτι που περιλαμβάνεται στο Mobile World Congress που γίνεται στη Βαρκελόνη: Τα αεροταξί-drones έχουν ήδη κατασκευαστεί, έχουν ήδη δοκιμαστεί και παρουσιάζονται στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας του κόσμου. Κατασκευασμένα κυρίως από εταιρείες χωρών της Αραβικής Χερσονήσου, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο χώρο των επιχειρήσεων.

Μάλιστα στέλεχος εταιρείας που έχει έδρα στην Ντόχα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μέχρι το 2022 τα αεροταξί-drones θα μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες, χωρίς οδηγό!

Η μαζική κατασκευή έχει υψηλό κόστος, το οποίο όμως πέφτει σταδιακά, αλλά αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος που εμποδίζει την άμεση εμπορική τους λειτουργία. Βασικό «πρόβλημα» είναι ότι δεν υπάρχουν εμπορικά δίκτυα επικοινωνιών 5G που θα εξασφαλίζουν ότι η πτήση θα έχει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Επιπλέον, ακόμα υπάρχει έλλειψη υποδομών, όπως είναι τα σημεία προσγείωσης-απογείωσης.

Τα αεροταξί-drones δεν θα έχουν οδηγό και θα κινούνται αυτόνομα χάρη στα δίκτυα νέων επικοινωνιών. «Τα παιδιά που μόλις γεννήθηκαν ίσως να μην έχουν την ευκαιρία να προλάβουν τα παραδοσιακά ταξί, όπως συμβαίνει με τους σημερινούς φοιτητές που δεν πρόλαβαν την εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέπτης της έκθεσης από τη Σαουδική Αραβία.

Προς το παρόν, πάντως, οι επισκέπτες της έκθεσης στη Βαρκελόνη μπορούν να μπουν σε ένα ταξί, να βάλουν την κάσκα με τις συνθήκες εικονικής πραγματικότητας και να δουν πώς είναι να πετάς πάνω από τα ψηλά κτήρια και τους δρόμους του Ριάντ. Μια πτήση που περιμένει το… 5G για να απογειωθεί.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέκος Λιδωρίκης.